Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így tartsd tisztán a szájmaszkot járvány idején

Ha mindannyian maszkot hordunk, azzal jelentősen csökkenthetjük a vírus terjedését, így valamilyen szinten egymást is védhetjük. Azonban fontos tisztában lenni azzal, hogy miként viseljük és fertőtlenítsük ezeket a hasznos eszközöket. Máris mutatjuk, mire érdemes figyelni!

A maszk viselése

A maszkot úgy van értelme viselni, ha az orrunkat és a szánkat is megfelelően elfedi és a lehető legszorosabban illeszkedik az arcunkhoz. Ilyenkor jelentősen csökkenthetjük a porhoz és csepphez tapadt vírusrészecskék bejutását a légutakba, illetve fertőzöttség esetén a kijutását és továbbadását. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy a maszk viselése csökkenti az arc szennyezett kézzel történő közvetlen érintésének lehetőségét is.

A maszk levétele

A maszk felvétele előtt mindig mossunk kezet, vagy használjunk kézfertőtlenítőt. Fontos, hogy viselés közben és utána ne érjünk a felületéhez, mert az már szennyezettnek tekintendő. Levételnél hátulról fogjuk meg a gumikat, vagy a szalagot amivel rögzítettük, majd eltávolítottuk az arcunkról, dobjuk ki, vagy ha lehetséges, fertőtlenítsük. Ne felejtsünk el szappannal és meleg vízzel kezet mostni!

A maszk fertőtlenítése

A textil maszkokat enyhen klóros, valamilyen tisztítószeres vízben érdemes áztatni nagyjából 10 percig, majd magas hőmérsékleten, 60-90 fokon kimosni, szárítás után pedig vasalni. A textil maszkokat már a vásárlás után, az első viselés előtt is fontos tisztítani. 

Az egyszer használatos maszkokat egyetlen viselés után ki kellene dobni. Ám előfordulhat, hogy ezt nem tehetjük meg készlethiány miatt. Ebben az esetben sajnos nincs egyetlen biztos jótanácsunk sem, hiszen nagyon különbözőek ezek a maszkok arról nem beszélve, hogy más és más anyagból készültek. A fertőtlenítéshez talán megfelelhet minden olyan szer, ami az anyagát nem oldja fel. Általánosságban a 0,5 százalékos jódos vizzel történő alapos lemosását már elégségesnek tartják. A jódos víz helyett egyébként használhatunk semleges mosószert is, de soha ne használjunk olyat, ami lanolint, vagy más olajat tartalmaz. A szűrőket soha ne próbáljuk átmosni, tisztítani!

A MASZK MIATT PÁRÁSODIK A SZEMÜVEGED? VAN MEGOLDÁS ELLENE! >>>

ÍGY KÜZDD LE A KARANTÉN MIATTI ROSSZ ÉRZÉSEKET >>> 

ÜLTESS FŰSZERNÖVÉNYEKET! 7 TIPP A GONDOZÁSUKHOZ ÉS FELHASZNÁLÁSUKHOZ >>> 

ELKÉPESZTŐ! 25 KILÓT FOGYOTT TÓTH GABI A SZÜLÉS UTÁN >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss