hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így erősítsd meg az immunrendszered koronavírus-járvány idején!

default user icon
MME
A koronavírus-járvány megállításán munkálkodik most gyakorlatilag az egész világ. A kézmosás- és fertőtlenítés, az üdvözlési szokások megváltoztatása, a tömeg kerülése és a szájmaszk beszerzése mind kulcsfontosságú elemek a fertőzés megelőzésére, de léteznek óvintézkedések arra nézvést is, hogy belsőleg hogyan csökkenthetjük az esélyét annak, hogy a szervezetünk védőbástyáján áttörjön a vírus.

A pánik az egészségre önmagában is ártalmas reakció - fordítuk inkább az energiáinkat a megelőzésre! A szervezetünk megerősítése, immunizálás is legalább ennyire fontos. Nézzük, mit tehetünk ezügyben!

Aludjunk eleget!

A kórokozók annak örülnének a legjobban, ha folyamatosan ébren lennénk, ez esetben ugyanis nem jutna új energiához az immunrendszerünk. Minél kevesebbet pihensz, annál nagyobb eséllyel betegszel meg. Amennyiben hat-hét óránál kevesebbet alszol naponta, akár a háromszorosára is nőhet a betegségek kockázata.

SPORTOLJUNK - de csak ésszel!

Az edzett szervezet gyorsabban képes reagálni a vírusok támadására. A rendszeres, intenzív testmozgás bizonyítottan ellenállóbbá tesz, de a napi 30 perc séta is sokat számít! A túl kemény sport viszont, amikor a szervezet már nem tud kellőképpen regenerálódni, gyengítheti a szervezetet.

nyugodjunk meg!

A meditáció nem tartozik a hagyományos immunerősítő technikák közé, az azonban köztudott, hogy a stressz megbetegítheti az embert. Így nem árt eltanulni a keleti mesterektől az elme elcsendesítésének művészetét - hiszen tudjuk: midnen fejben dől el!

Együnk rendszeresen és változatosan!

Rengeteg tápanyag létezik, amivel felvértezheted szervezeted a vírusok ellen. Ezek közé tartozik a C-vitamin (citrusfélék), a szelén (olajos magvak), a cink (zabpehely), a vas (vörös húsok) és a D-vitamin (zsíros halak). Utóbbi kapcsán elég gyakori a hiányállapot, mivel a téli időszakban kevesebb a napsütéses órák száma, így érdemes táplálékkiegészítővel pótolni: napi 1200 NE az, amire egy felnőtt szerbezetnek szüksége van!

együnk minél több PROBIOTIKUMot!

A bélflórában élő hasznos baktériumok megakadályozzák a káros mikroorganizmusok túlzott mértékű elszaporodását. Mindennap együnk tejterméket, saláták készítéséhez használjunk joghurtot, kefirt, és: fogyasszunk sok savanyúkáposztát! A savanyú káposzta tejsavtartalma, ugyanis, hasonló a joghurtéhoz, ezért érdemes minél többet enni belőle.

ha megbetegednél...

Ha mégis  megbetegednél, a kórságot hamarabb legyűröd, és gyorsabban regenerálódsz, ha megfelelő mennyiségő vitamint és ásványi anyagot juttatsz a szervezetedbe. Ez Dr. Oz amerikai sztárorvos szerint a következő: 80 mg cink, 2x250 mg C-vitamin, 250mg béta-glükán, és  bodzabogyóból nyert szirup vagy szörp, naponta ötször. Ez utóbbi azért lehet hasznos, mert az ÉRETT bodzabogyónak  nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezen kívül még megtalálható benne az A-, D-, E-, B6- és B12-vitamin is. Az ásványi anyagok közül nagyobb mennyiségben vas és kálium található benne, valamint cink, réz, szelén, tiamin, foszfor, kalcium, riboflavin. 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek