Sok esetben az édességfogyasztás is hozzájárul a túlsúly kialakulásához, vagy azért, mert túlzásba visszük azt, vagy mert a magas kalóriatartalmú változatokat részesítjük előnyben. Pedig a csokoládé megfelelő fajtái például, megfelelő formában, akár a testsúlycsökkentő étrendbe is beilleszthetőek. Ennek oka, hogy a magas kakaótartalmú változatok, noha nem bírnak semmilyen csodálatos gyógyerővel, viszonylag sok rostot tartalmaznak, és antioxidánsok is találhatóak bennük.
Ám nemcsak a boltban kapható étcsokiban érdemes gondolkodni, házilag is finom desszerteket készíthetünk a felhasználásával! Ráadásul ha mi magunk készítjük el az ezeket, akkor eldönthetjük, hogy azok mit tartalmazzanak. A cukor helyett például tetszés szerint bármilyen más édesítőt választhatunk (pl. energiamentes folyékony édesítőszer vagy -por), habár ezeknél is érdemes utánanézni, melyik micsoda, és milyen módon érdemes felhasználni!
Csokoládés receptek
Csokis zselé
Hozzávalók (egyedi választású adagok):
2 púpozott ek magas kakaótartalmú sovány kakaópor
1 tasak színtelen tortazselé (10 g)
200 ml 0,1%-os tej
ízlés szerint folyékony édesítőszer (legalább 1 ek!)
Elkészítése: A kakaóport keverjük ki a tortazselével, majd adjuk hozzá a hideg tejet. Óvatosan melegítsük fel, éppen csak krémesedésig! Miután lehúztuk a tűzről, adjuk hozzá a folyékony édesítőszert. Simítsuk a jégkockatartó rekeszeibe vagy szilikon bonbonformákba. 2 óra hűtés után már meg is kóstolhatjuk!
Zabos csoki
Hozzávalók (10 adaghoz):
100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
1 ek víz
1 csapott ek zabkorpa
Elkészítése: A csokit törjük apróra, vízfürdő fölött olvasszuk meg a vízzel együtt, majd keverjük össze a zabkorpával. Kiskanállal tegyünk a masszából 10 halmot egy porcelántányérra, és várjunk, amíg megdermed.
Almás-csokis kása
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 g apró szemű zabpehely
200 ml víz
1 db nagy alma
50 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
folyékony édesítő
őrölt fahéj
Elkészítése: A zabpelyhet tegyük mikrózható edénybe, öntsük fel a vízzel, majd tegyük a készülékbe 3 percre, 600 watton. Ezután keverjük össze a héjastul lereszelt almával és az apróra vágott csokival, majd édesítsük, fűszerezzük ízlés szerint.
Fűszeres csokis cékla
Hozzávalók (4 adaghoz):
100 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
2 ek víz
1 csipet őrölt szerecsendió
200 g kockára vágott főtt cékla
Elkészítése: A csokit tördeljük apróra, vízfürdő felett olvasszuk a vízzel együtt, és szórjuk meg az őrölt szerecsendióval. A céklakockákat villára szúrva mártogassuk a meleg csokiba. Forrón és lehűtve egyaránt finom!
Mézeskalácsos forró csoki
Hozzávalók (4 adaghoz):
50 g 70%-os kakaótartalmú csokoládé
400 ml víz
1 púpozott ek magas kakaótartalmú sovány kakaópor
mézeskalács-fűszerkeverék
200 ml 0,1%-os tej
folyékony édesítő
Elkészítése: Az apróra vágott csokit vízfürdő felett olvasszuk meg a vízben, majd keverjük hozzá a kakaóport és ízlés szerinti mennyiségű mézeskalács-fűszerkeveréket (kb. 1 tk-nyival lesz igazán finom). Keverjük hozzá a tejet, és forrósítsuk fel. Miután lehúztuk a tűzről, Adjunk hozzá ízlés szerint folyékony édesítőszert.