Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így ellenőrizd, hogy ehető-e még darált hús, ha nem akarsz egy kiadós ételmérgezést

default user icon
MME
A darált marhahús egy igazi jolly joker, hiszen különböző nemzetek több száz receptjének kedvelt alapanyaga. Sokoldalúan felhasználható, így az ínyenceknek és a válogatósoknak egyaránt megfelel. Felhasználása során azonban körültekintőnek kell lennünk, mert könnyen megromlik. Íme három módszer annak megállapítására, hogy felhasználhatod-e még a húst!

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat a vákuumozott műanyag dobozban kapható, konyhakész darált hús. Hajlamosak vagyunk akár több adaggal is beszerezni, pedig nem árt az óvatosság: kényes áru, így alaposan vegyük szemügyre, mielőtt elkezdenénk vele dolgozni.

Ellenőrizzük a hús színét

Meglepő módon a darált marhahús színe nem mindig árulkodó. A hús ugyanis gazdag egy mioglobin nevű pigmentben, amely felelős a vas és az oxigén szállításáért az izmokba. Ha ez a pigment ha levegővel érintkezik, élénkpirosra vált. Mivel nagyon jól néz ki, a legtöbb élelmiszer áruház speciális műanyag fóliát használ, amely átengedi az oxigént, így a darált marhahús felső rétege élénk piros színű lesz. Hogy mi ezzel a probléma? A látványosan szép, piros alsó réteg alatti húshoz nem jut oxigén, így az szürkéssé válik.

 

Ez a folyamat minden olyan marhahús esetében végbemegy, amelyet a fagyasztóban tárolunk. Mindezek ellenére az ilyen hús fogyasztása teljesen biztonságos, a színe csupán azt jelzi, hogy lefagyasztottuk. Ha viszont a marhahús felső rétege szürkés vagy barna, akkor inkább dobjuk ki a húst. Akkor is kukázzuk ki, ha penészfoltok jelennek meg: ekkor a hús fehéres, kékes színű.

Szagoljuk meg a húst

A friss darált marhahús illata semleges, enyhe vasaromával. Enyhén savanykás szaga lesz, ha közeledik a lejárati dátum – ekkor még felhasználható a hús. De ha már érezni a bomló fehérje jellegzetes, rothadó szagát, semmiképpen ne fogyasszuk el! Ha nem vagyunk biztosak az „orrunkban”, kétségeink vannak, dobjuk ki a húst! Inkább nyeljük le az anyagi veszteséget, mint a baktériumokat.

Figyeljük meg a hús textúráját

A darált marhahús legnagyobb kockázati tényezője a szalmonella és az E. coli. Ezek a baktériumok nem befolyásolják a hús színét és a szagát sem, ezért fontos, hogy megtapogassuk a húst. A friss darált marhahús kemény, és ha az ujjaink között összenyomjuk, szépen szétomlik. A romlott hús nyálkás és ragacsos, nem fog könnyen összetörni.

Mi történik, ha romlott darált marhahúst eszünk?

Ha marhahúst nem megfelelően kezelik, tárolják vagy egyszerűen már túl régi, kórokozók szaporodhatnak el, amik a szervezetbe jutva ételmérgezést okoznak. A tünetek általában gyomorgörcs, gyomorfájdalom, hányás, hasmenés, hidegrázás és/vagy láz. A tünetek már a fogyasztás után 1 órával is jelentkezhetnek, de előfordul, hogy 72 óra is eltelik a rosszullétig, és általában egy hétnél rövidebb ideig tartanak.

Hogyan marad friss a darált hús?

A darált marhahús megfelelő feldolgozása, csomagolása és tárolása a legjobb módja, hogy megakadályozzuk, hogy a hús megromoljon. Kezdjük azzal, hogy az üzletben alaposan megvizsgáljuk a dobozt! Érintésre hidegnek kell lenni, és dobozon nem lehet sérülés (sem lyuk, sem karcolás), a hús pedig piros legyen. Ügyeljünk a lejárati dátumra! A legjobb, ha hűtőtáskában visszük haza a húst, és otthon egyből hűtőbe tesszük. A keresztszennyeződés elkerülése érdekében a darált marhahúst zacskóba csomagolva tároljuk a hűtőszekrény alsó polcán arra az esetre, ha a lé kifolyna a csomagból.

 

A lejárati dátumig használjuk fel vagy fagyasszuk le! A kiolvasztott darált marhahús akár két napig is eláll a hűtőben – feltéve, ha ott olvasztottuk ki. Ha azonban a felengedéshez mikrohullámú sütőt vagy hideg vizet használtunk, azonnal készítsünk belőle valami finomságot. Az elkészül darált marhahúsos ételt azonnal tálaljuk, vagy a főzést követő két órán belül hűtsük le. Légmentesen záródó edényben tárolva a maradék étel három-négy napig még fogyasztható.

Ajánljuk még:

 

Ezek is érdekelhetnek