Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így élhetsz panaszmentesen, ha laktózérzékeny vagy!

default user icon
MME
Milliókat érint a tejcukor-érzékenység Magyarországon, ezért nem mehetünk el szó nélkül a hasfájást, puffadást és egyéb kellemetlen tüneteket okozó állapot mellett.

A laktóz-intolerancia minden harmadik ember életét megkeseríti hazánkban, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Sokan nem tudják, hogy laktózérzékenyek

Megdöbbentő a tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János adjunktus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára.

„A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a belgyógyász-gasztroenterológus szakorvos.

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej megfelelő arányban és összetételben tartalmazza az összes olyan tápanyagot, ami az emberi szervezet életműködésének fenntartásához és fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges.

Egészséges a tej?

Nógrádi Katalin, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének vezetőségi tagja, a laktozerzekeny.hu dietetikus szakértője kiemeli: a tej bizonyítottan kedvező szerepet játszik az egészség megőrzésében, csökkenti bizonyos betegségek kialakulásának esélyét. A szív- és érrendszerei betegségekkel küzdők számára pedig fontos információ, hogy a tehéntej koleszterintartalma sokkal kisebb, mint a többi állati eredetű élelmiszeré.

Tejterméket laktózérzékenyen?

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozza Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről! A rágótablettaként is elérhető laktáz enzim étkezés előtt történő fogyasztása ugyanis megelőzi a kellemetlen tüneteket.

Sokan eddig a tejes ételek és italok elkerülése mellett döntöttek, nekik azonban alaposan meg kell vizsgálniuk a vásárolt élelmiszerek címkéit, mert a tehéntej mellett a kecske- és juhtej is tartalmaz laktózt, sőt, számos gyógyszerben is előfordulhat. Emellett a feldolgozott élelmiszerek, készételek, húskészítmények is tartalmazhatnak tejcukrot, ami az erre érzékenyeknél szintén panaszokat okozhat.

Amennyiben tüneteid néhány napon belül a laktáz-enzim fogyasztása mellett sem enyhülnek, keresd fel kezelőorvosod!

Ezek is érdekelhetnek

Friss