Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így éld túl a másnapot: 3 tipp, amitől garantáltan jobban leszel!

default user icon
MME
Pokolian hasogat a fejed, szédelegsz, émelyegsz és alig bírsz magadhoz térni a fergeteges szilveszteri parti után? Ezek bizony a másnaposság tünetei. Segítünk, hogy könnyebb legyen!

Először is próbáld meg kialudni a macskajajt, mert egy 6-8 órás alvás önmagában jelentősen enyhíti az elfogyasztott szeszes italok okozta panaszokat. Aztán ha feltápászkodtál, szabadulj meg mielőbb az alkohollal a szervezetedbe juttatott méreganyagoktól – ehhez adunk néhány tippet!

1. Inni, inni, inni!

Az első számú életmentő segítség a víz: már a buli közben, de legalább lefekvés előtt érdemes magadba dönteni belőle minél több pohárral. Az alkohol fokozza a szervezet kiválasztását, ezért az elvesztett folyadékmennyiséget sürgősen pótolni kell.
Ébredés után inkább hagyd ki vízhajtó tulajdonságú kávét, jobb a gyomornyugtató gyömbér- vagy borsmentatea. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag gyümölcs- vagy zöldséglé (pl. alma, áfonya, uborka) felgyorsítja az alkohol kiürülését, ám a savanykás citruslevek irritálják az érzékeny gyomrot. Esetleg felhajthatsz egy izotóniás italt.

A kutyaharapást szőrével módszer követői szerint a másnap indításához nincs jobb az éhgyomorra legurított gyógysörnél vagy a paradicsomos-vodkás Bloody Mary koktélnál. Valójában az újabb adag alkohol csak tovább dehidratálja a szervezetet és elodázza a regenerálódást.

Tudtad, hogy a véráramba jutott alkohol mintegy 95%-át a máj bontja le? Támogasd a megfeszített munkáját egy pohár articsókás regeneráló koktéllal! Keverj össze 2 dl paradicsomlét 3 ek articsóka préslével (reformboltból) és 1/2 db citrom levével, majd ízesítsd fehér borssal és zelleres sóval.

2. Macskajaj elleni reggelik

A méz gyorsítja az alkohol feldolgozását. A mézzel megkent extrudált kenyér vagy pirítós, esetleg egy mézes-banános turmix egyaránt rendbe teszi a vércukorszintedet és segít a regenerálódásban.

A turmixra szórt zabpehellyel tovább fokozhatod a gyógyító hatást, ugyanis az egyrészt semlegesíti a gyomorban túltengő savakat, másrészt feltölti a kiürült B-vitamin-, kalcium-, magnézium- és vasraktáraidat.

A friss hozzávalókból összeállított gyümölcssaláta magas C-vitamin-tartalma révén ártalmatlanítja az italozás következtében keletkezett szabad gyököket, ezenkívül pótolja az ásványi anyagokat és segíti a májat a méregtelenítésben. A benne található fruktóz hatásos az alkohol lebontásában.

Egyél savanyút, ha nem kívánod az édeset! A pácolt hering, különösen csemegeuborkával párosítva gyorsan pótolja az elektrolitveszteséget, ezenkívül bővelkedik bőrszépítő, az arcodat „kivasaló” cinkben, szelénben és A-vitaminokban.

3. Józanító levesek

Klasszikus újévi étel a savanykás korhelyleves, ami a szilveszteri mulatozást követően lecsendesíti a háborgó gyomrot. Gyorsan és könnyen elkészíthető, ráadásul fel tudod használni hozzá a szilveszterről maradt virslit.

Macskajaj ellen is bevethető a közismerten gyógyító tulajdonságokkal rendelkező hagyományos húsleves, az ízlelőbimbókat felajzó csípős ázsiai levesek pedig elterelik a figyelmedet a kínzó tünetekről.

A szilveszter utáni kómás állapotban valószínűleg nem fogsz rá vállalkozni, hogy megfőzd a japánok csodatévő alapételét, de jó, ha tudod, hogy a miso leves is kiválóan hidratál, továbbá pótol egy halom hiányzó ásványt és segíti az emésztést.

Ezek is érdekelhetnek

Friss