Így éld túl a kánikulát! Ekkor várható enyhülés

default user icon
MTI
A hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. Hogyan védekezhetünk a kánikula ellen? Mit javasolnak a szakemberek?

Fontos tudni, hogy szombat éjfélig harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján.

Ezekre figyelj nagyon!

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szakemberei pedig azt kérik mindenkitől, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet. A déli órákban ne tartózkodjanak a tűző napon, és ne feledkezzenek meg a napvédő krémek használatáról, a sapka vagy kalap viseléséről, továbbá aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban pedig kerülje a megterhelő fizikai munkát. A vízparton pihenőknek pedig azt ajánlják, hűtsék le magukat, mielőtt vízbe mennek, felhevült testtel ne ugorjanak vízbe.

Ha autóval közlekedsz

Az autóval közlekedők legyenek különösen óvatosak, mivel rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a rendkívüli meleg. Továbbá a szakértők arra is felhívták a figyelmet, hogy gyermekeket, valamint háziállatot még néhány percre se hagyjon senki a parkoló autóban, mivel még a félárnyékban álló jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot!

Ez vonatkozik a tűzgyújtásra

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében, erdőben mindenki csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtson tüzet, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Emellett grillezéskor vagy bográcsozáskor egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni a tüzet! Továbbá ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi.

Mikor frissül fel a levegő?

  • A köpönyeg.hu előrejelzése szerint holnap még igazi strandidőre számíthatunk sok napsütéssel és fátyolfelhőkkel. Országos hőség várható 30 és 37 fok közötti maximumokkal.
  • Szombaton a napsütést már gyakran zavarják gomolyfelhők, főleg késő estétől alakulhat ki zivatar. Az északnyugati szél megélénkül, 31-32 fok körüli kánikula várható.
  • Vasárnap főleg hajnalban, illetve délutántól valószínű zápor, zivatar, napközben többórás napsütésre számíthatunk. Többfelé megerősödik az északnyugati szél, 30-36 fokos hőség lesz.
  • Hétfőn a gyakran gomolyfelhős égből többfelé várható zápor, zivatar. Erős marad az északnyugati szél. 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet, felfrissül a levegő.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még: 

Ezek is érdekelhetnek

Friss