Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így csökkentheted látványosan a fűtésszámlád

Kis befektetésnek számítanak, de rengeteg energiát spórolhatunk a termoszfejekkel és a termosztatikus szelepekkel. Fontos azonban, hogy megtanuljuk ezeket használni.

Az biztos, hogy a fűtésszámlára kifizetett pénz egy részét mindenki tudná más hasznos dolgokra is költeni, főleg a mai világban. Íme néhány praktika, melyek már rövidtávon is segíthetnek fűtésszámlán való spórolásban. Igaz, hogy akad olyan tipp is, ami minimális befektetést igényel, ám a modernizálásra költött pénz villámgyorsan megtérül. 

1. Itt túl meleg, ott túl hideg

A legegyszerűbb a kézzel állítható változat, amely egy egyszerű csap, úgynevezett fojtószelep. Ez vagy állandóan zárva van, vagy nyitva abban a pozícióban, amennyire kinyitottuk. Hátránya, hogy nem tudjuk a hőmérsékletet szabályozni, így előfordulhat, hogy az egyik szobában túl meleg, míg a másik szobában hideg van.

2. Szabályozható a hőmérséklet

Korszerűbb megoldásnak tekinthető egy termosztatikus szelep felszerelése, mely egy megfelelő termofejjel kombinálva szabályozza a hőmérsékletet a helyiségben. Csere esetén gondoskodnunk kell a megfelelő átalakítóról is.

3. Kézzel kell állítani

Legegyszerűbb változata a mechanikus, számozott típus. A működése során a szelepen lévő szabályozó addig engedi a fűtővizet a radiátorba, amíg a helyiség hőmérséklete el nem éri a fejen beállított értéket. Ezt követően automatikusan lezár. Tehát ha a szoba levegőjének hőmérséklete a beállított érték alá csökken, a szelep nyit, és a radiátor felmelegszik.

4. Több fokozat is van rajta

A számok előre meghatározott hőmérséklet tartományokat jelentenek. A legalacsonyabb állás a fagyvédelem, az 1-es fokozat 7-12°C közötti érték a pincehelyiségben lehet megfelelő. A 2-es fokozat 12-17°C között van, hálószobában vagy a közlekedő helyiségekben lehet ideális. A 3-as fokozat 17-22°C közötti érték az étkező, gyerekszoba, míg a 4-es 22°C fölötti értékre a fürdőszobában lehet szükség. Az 5-ös fokozat a teljesen nyitott állapotot jelenti, ilyenkor nem zár automatikusan a szelep.

5. Előre lehet programozni

Az elektronikus termosztátfejekkel a kívánt hőmérsékletet akár tizedes pontossággal is meg tudjuk határozni. Ezek már elemmel működnek, több esetben egy motor gondoskodik a radiátorszelep állításáról, és kijelző is van rajtuk a pontos beállításhoz. Mobiltelefonnal akár napi vagy heti programokat is beállíthatunk előre.

6. Hangoljuk össze rajtuk az értéket

Az elektronikus termofejek esetében az elektronika igényelhet némi kalibrációt. Szereljük le, majd tegyük az összes fejet egymás mellé. Nagyjából egy óra után ellenőrizzük a fejek által jelzett értékeket, és amelyiket szükséges, módosítsunk úgy, hogy ugyanannyit mutasson, mint a többi.

7. Kazánvezérlő termosztát

Az elektronikus termofejeket valamilyen központi vezérlés részeként is használhatjuk. Így a termofejek egyenként képesek jelezni a központi eszköznek, hogy az adott helyiségben fűteni szükséges. Ilyenkor a rendszer bekapcsolja a kazánt, a meleg víz pedig csak azokban a helyiségekben melegíti fel a radiátort, ahol valóban szükséges.

8. Takarékos és kényelmes

Ha a kazánunk úgynevezett OpenTherm vezérlésre alkalmas készülék, akkor nem csak be- és kikapcsolni tudjuk, amikor a maximum teljesítményen melegíti a vizet, hanem a központi vezérlés mondja meg, 0-100% között milyen teljesítménnyel üzemeljen, attól függően, hány helyiségben és mekkora hőmérsékletet kell felmelegíteni.

Hagyjunk elég helyet körülötte
A termosztatikus fejek működéséhez biztosítanunk kell a megfelelő körülményeket is. A működése során érzékelnie kell a környezet hőmérsékletét, ezért szabad teret kell hagynunk körülötte. Nem ajánlott eltakarni függönnyel vagy száradó ruhával.
Napszaknak megfelelően
Bár már önmagában a mechanikus termofej is sokat segíthet az energia spórolásán, akkor tudjuk igazán kihasználni, ha a napszaknak megfelelően vannak beállítva a radiátoraink. Míg a mechanikus esetében minden esetben kézzel kellene ezt az értéket beállítani, addig az elektronikus termofejek önmagukban vagy a fűtésvezérlésen keresztül előre programozhatók.
Jó hőmérséklet a lakásban
Fűtés szempontjából három fontosabb időszakot különböztetünk meg. Amikor otthon vagyunk, az ideális hőmérséklet 18 és 22°C között van. Lehet ennél alacsonyabb, ha például otthoni megterhelő munkát végzünk, de beállíthatunk magasabbat is a kisgyermekek és az idősebbek számára. Éjszakára csökkenthetjük a hőmérsékletet 5 fokkal is. Ha nem tartózkodunk otthon, nem érdemes 3-5°C-os csökkentés alá menni, ugyanis az ismételt felfűtés sok energiába kerülhet. Csak akkor menjünk ez alá, ha több napig nem leszünk otthon. A programot úgy állítsuk be, hogy este egy órával hamarabb kapcsoljon be, így mire hazaérünk, már meleg lesz.
Nem melegszik egyenletesen
Bármilyen termosztatikus fejet is használjunk, ne ijedjünk meg, ha a radiátorunk nem egyenletesen meleg. A fűtővíz a radiátor felső részébe áramlik, míg a helység hűvösebb levegője az alsó részével érintkezik először. Ettől függetlenül, ha a komfortérzetünk nem megfelelő, egy szobahőmérővel ellenőrizzük a hőmérsékletet, és szükség esetén állítsunk a termofejen.
Kapcsoljuk ki a termosztátot
Elektronikus termofejek esetében fontos, hogy ha központi fűtésvezérlés részeként használjuk, akkor a szobatermosztátot kapcsoljuk le, vagy kapcsoljuk ki, hogy az is vezérelhesse a kazánt. Így elkerülhetjük a fűtés bekapcsolását úgy, hogy közben egy radiátor sincs nyitva, illetve fűtés alkalmával sem fogja fokozni a kazán teljesítményét az extra érzékelő által jelzett fűtési igény.

 

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss