Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így befolyásolja a hangulatunkat a mindennapi étrendünk

default user icon
MME
Sokszor halljuk, hogy a lelki folyamatok hatással vannak testünk egészségére. Közismert például, hogy a folyamatos stressz gyengíti az immunrendszert, de emellett a magas vérnyomástól az emésztési zavarokig számos betegség kapcsán felmerül, hogy akár pszichoszomatikus okok is állhatnak a háttérben. De vajon fordítva is igaz ez? Lehet fiziológiai eredője a hangulatunkban beálló változásoknak? És ha igen, milyen szerepe van mindebben az étrendünknek? Cikkünkben ezt járjuk körül.

Minden az agyban dől el

Akár ébren vagyunk, akár alszunk, az agy szüntelenül járó motorként irányítja testünk minden funkcióját a mozgástól a légzésen át az emésztési folyamatokig. Márpedig ha az agy „motor”, üzemanyagra van szüksége a működéshez: ezt biztosítjuk a táplálkozással. Ennek minősége azonban korántsem mindegy, és itt jön a képbe az optimális agyműködés és az egészséges étrend közötti kapcsolat.

Az utóbbi években felvirágzott tudományterület, a táplálkozáspszichológia azt vizsgálja, hogy milyen összefüggések mutathatóak ki étkezési szokásaink és mentális egészségünk között. Számos kutatás jutott olyan következtetésekre, hogy amíg például a rendszeres zöldség- és gyümölcsfogyasztás jót tesz a pszichénknek, addig a feldolgozott élelmiszerekben, valamint a finomított cukrokban gazdag diéta negatívan hat az agyi funkciókra. Ennek oka, hogy a szabad gyökök és az antioxidánsok közötti egyensúly felborításával hozzájárul az oxidatív stressz kialakulásához, továbbá gyulladásos állapotot is előidéz a szervezetben. Mindez pedig nemcsak a sejteket károsítja, de akár depresszióhoz vagy mentális zavarokhoz is vezethet.

Kémia az egész


Azt persze mondanunk sem kell, hogy a kedélyállapotunkért is az agyunk a felelős, de hogy ez milyen összefüggésben áll a szervezetünkbe juttatott tápanyagokkal, talán már kevésbé köztudott. Az agy specializált kémiai hírvivő molekulák, úgynevezett neurotranszmitterek segítségével kommunikál a többi testrésszel, és a hangulatunkat is ezek befolyásolják: a noradrenalin a pozitív izgalmi állapot előidézéséért felelős, míg a szerotonin gátló neurotranszmitterként nyugtató hatású. E kettőnek egyensúlyban kell lennie az optimális hangulat fenntartásához.

A hírvivő molekulák előállítása azonban nem kizárólag az agyban történik: a szerotonin 95%-át például az emésztőrendszer termeli, ebben pedig kulcsfontosságú szerepet játszanak a bélrendszer mikrobiomját alkotó jó baktériumok. De ezen felül megannyi pozitív élettani hatással bírnak: javítják az anyagcsere-folyamatokat, segítik a tápanyag-felszívódást, továbbá gyulladáscsökkentő szerepük is van – ezzel pedig megint csak befolyásolják a hangulatunkat. Az egészséges bélflóra fenntartásához javasolt probiotikumokban gazdag fermentált ételeket, így például savanyúságokat, kefirt, joghurtot és egyéb tejtermékeket fogyasztani.

Tápanyagok és vitaminok a jó hangulatért


A hangulat javítását azonban nem csak a neurotranszmitterek szolgálhatják – hosszú a sora azoknak tápanyagnak, vitaminoknak, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy boldogabbak legyünk a mindennapokban. Nézzük a legfontosabbakat!

Fehérjék

Az aminosavakból felépülő fehérjék nemcsak az izomtömeg-növelésért felelnek – az idegrendszer megfelelő működéséhez is szükséges a jelenlétük a szervezetben. Kilenc esszenciális aminosav létezik, amelyeket a szervezet nem tud előállítani, így ezeket mindenképpen pótolni kell tápanyagokból, de bizonyos élethelyzetekben a többit is ajánlott külső forrásból is fedezni.

A glutamin kifejezetten nagy szerepet játszik a kedélyállapotunk javításában: sejtvédő funkciói mellett a gyulladáskeltő anyagok hatását is csökkenti, továbbá a gamma-aminovajsav nevű gátló neurotranszmitter szintetizálásához is nélkülözhetetlen. A húsok, halak, tejtermékek és bizonyos zöldségek is tartalmaznak glutamint, de nagyobb mennyiség beviteléhez akár por vagy kapszula formájában elérhető étrend-kiegészítőt is választhatunk, ami különösen a rendszeres testmozgást végzőknek javasolt.

Ómega-3 zsírsavak


A többszörösen telítetlen zsírsavak hiánya is hatással lehet érzelmeinkre, illetve többféle pszichés zavarhoz, így például depresszióhoz is vezethet. A szervezet viszont nem képes előállítani, így mindenképpen érdemes odafigyelnünk, hogy az étrendünk tartalmazzon ómega-3 zsírsavakat. A legfőbb forrásai a halak és egyéb tengeri élőlények, különösen a lazac, a kagylók, polipok, rákok, de kiemelkedő ómega-3 forrás a lenmag, a dió, a chia mag, az avokádó vagy a repceolaj is.

D-vitamin

A D-vitamint a szervezetünk termeli a napsugárzás hatására, az őszi-téli időszakban azonban – épp a kellő természetes fény hiánya miatt – nem árt pótolni akár ételekből, így például tojásból, olajos halakból vagy májból, akár táplálékkiegészítőkből. A D-vitamin megfelelő szinten tartásával elejét vehetjük a pszichés betegségek kialakulásának.

Magnézium

A magnézium kiváló stressz- és szorongásoldó, enyhíti a depressziót, ezen felül pedig gyulladáscsökkentő hatása is jól ismert. Sajnos a legtöbben nem fogyasztanak elegendő mennyiségű magnéziumot, így kifejezetten ajánlott odafigyelni a pótlására. Természetes forrásai többek között a banán, az avokádó, a spenót, az olajos magvak (például a mogyoró, a dió vagy a mandula), a gabonafélék és a halak.

Ha kellőképpen változatosan táplálkozunk, biztosíthatjuk, hogy mindezek a tápanyagok, vitaminok jelen legyenek a szervezetünkben, amivel nemcsak számos élettani problémának vehetjük elejét, de a közérzetünket is javíthatjuk

Ezek is érdekelhetnek

Friss