Lehet, hogy te is rosszul használod a klímát - ez az ideális hőmérséklet!

A klíma életmentő lehet egy huzamosabb ideig tartó kánikulában - de egyáltalán nem mindegy, hogyan, hány fokra, milyen fokozatra, és hűtési módra állítjuk be. Következzen néhány alapszabály.

A nyár beköszöntével egyre nehezebb elviselni a hőséget, ilyenkor egy jól beállított klíma a lakásban igazi menedéket nyújt! Sokan azonban hajlamosak túlhűteni a lakást, így aztán garantált a megfázás. A Ripost.hu  segítségével eláruljuk, hány fokra állítsuk be a klímát nyáron!


1.Mindig a külső hőmérséklethez viszonyítsunk!

Minél nagyobb a hőmérséklet-különbség, annál több energiát fogyasztunk, és a hideg lakás megfázást vagy ízületi gyulladást okozhat. Ezért ha otthon tartózkodunk, úgy állítsuk be a klímaberendezést, hogy a helyiség hőmérséklete legfeljebb 7-8 Celsius-fokkal legyen alacsonyabb a kinti hőmérsékletnél.

2. Mérjünk pontosan!

Ha szeretnénk elkerülni a nagy hőingadozást, szerezzünk be egy digitális kültéri hőmérőt. Ha például azt látjuk, hogy kint 35 fok van, állítsuk a klímát legfeljebb 27 fokra. Nem kell ki-be kapcsolgatnunk a berendezést, az automatikus üzemmóddal a készülék magától szabályozza a kívánt hőmérsékletet, így elkerülhetjük, hogy túlhűtsük a lakást.

3. Nem kell mindig kikapcsolni

A nagy melegben a lakás gyorsan felmelegszik, ezért ha csak néhány órára megyünk el otthonról, ne kapcsoljuk ki a légkondit. Ha viszont hosszabb ideig vagyunk távol, ne menjen feleslegesen! Mielőtt hazaérünk, wifin keresztül időzítsük be: a kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5 fokkal hűvösebbet állítsunk be, így elkerülhetjük a hirtelen meghűlést.

4. A kereszthuzat csodát tesz

Gyakran felmerül a kérdés, hogy éjszakára is hűtsük-e le a lakást. Az ideális alvási hőmérséklet általában 18 és 20 fok között van, az ennél hidegebb levegő ronthatja az alvás minőségét. Éjszaka csináljunk kereszthuzatot, ezzel jó pár fokkal lejjebb vihetjük a hőmérsékletet, így a légkondinak kevesebbet kell dolgoznia.

5. használjuk az időzítőt

Minden klímaberendezés rendelkezik időzítő funkcióval, mégis kevesen használják, pedig ezzel azt is beállíthatjuk, hogy ébredés előtt az optimális 22-23 fokos hőmérséklet legyen a lakásban. Ha felkelés után szárazabb a bőrünk vagy az orrunk bedugult, állítsuk át a ventilátor erősségét, vagy emeljük meg a hőmérsékletet.


6. Menjen maximumon

A leghatékonyabb hűtést akkor érhetjük el, ha a készüléket magasabb ventilátorsebességre állítjuk, mivel ez segíti a hideg levegő egyenletes eloszlását a helyiségben. Ha azonban érzékenyek vagyunk a huzatra, csökkentsük a ventilátor fordulatszámát.

7. Nem mindegy, hol a távirányító!

A legtöbb mai berendezés távirányítója rendelkezik beépített hőmérővel. Ha ilyen készülékünk van, tegyük a távirányítót arra a helyre, ahol a kívánt hőfokot szeretnénk elérni. Ezzel megelőzhetjük, hogy a klíma túlhűtse a szobát.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss