Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Igaz történet: "Így gyógyultam meg új étrenddel!"

default user icon
MME
Mentes pillanatok című receptkönyvében Felcsiki Tünde gluténmentes, laktóz-, tej-, tojás szója- és adalékanyag-mentes ételeket mutat be. Az életmód változtatásra egy betegség miatt volt szüksége 13 évvel ezelőtt. Azóta az egészséges életmód elkötelezett híve. Tündével az ő történetéről beszélgettünk.

Mindmegette: Miért kezdtél bele ebbe az étkezésbe? 

Felcsiki TündeSzülés után tünetek együttesei jelentkeztek nálam, amit nehéz volt akkoriban diagnosztizálni, mert több probléma jelentkezett egyszerre: fáradékonyság, gyengeség, nőgyógyászati gondok, bőrproblémák, hajhullás… Az orvos azt mondta, hogy ez a helyzet normális szülés után.

 MME: De te nem hittél neki.
TündeMert éreztem, hogy ez nem egy elfogadható helyzet számomra. Mindegyik tünet önmagában enyhe, viszont összességében nagyon aggasztó volt. De idővel ezek nem csak a mindennapjaimat nehezítették meg, hanem a hiúságomat is igen érzékenyen érintették. A helyzet viszont folyamatosan romlott.

MME: Mi hozott változást?
Tünde: A gyerekorvos látta, hogy ugyan a kislányom jól van, szépen fejlődik, de anyukája állapota egyre jobban romlik. Ő tanácsolta, hogy első körben hagyjam el az étrendemből a tejet, fehér lisztet és a fehér cukrot. Nézzük meg, javul-e az állapotom.

MME: És javult…
Tünde: 2-3 hónap után pozitív változást vettem észre magamon: energikusabb lettem, enyhültek a tünetek és egyre jobban éreztem magam. A doktornő szerint többek között felszívódási problémák húzódtak a háttérben és az állapotom javulását elősegítették a glutén,- tej és laktózmentes ételek fogyasztása.

MME: 13 évvel ezelőtt még nem volt normális, ha laktózmentes tejjel kérted a kávét…
TündeSzámomra megnyugtató, hogy egyre több helyen kérhetem a kávét laktózmentes tejjel. Akkoriban nem lehetett kapni glutén-,tej,- és laktózmentes alapanyagokat a boltokban. Ezért teljesen az alapokról kezdtem: a családi recepteket újragondoltam, hogyan készítsem el glutén,- cukor-, és tejmentes változatban. A pozitív változások ösztönöztek arra, hogy minél több finom „mentes" ételt fejlesszek, hogy kedvenc fogásaimról ne kelljen lemondani. A fokozatosság híve vagyok, lassan alakult át az étrendem. Két hónap gyors változásnak tűnhet, valójában nagyon lassúnak éreztem. De megérte: nem csak a hajam, a bőröm vált szebbé, jobb lett a közérzetem, energikusabb és vidámabb lettem.

MME: A kislányodnál is áttértél a mindenmentes étrendre. Nem volt nehéz?Tünde: A kislányom étkezésében nem volt szükségszerű ez a típusú étkezés, de örömmel kóstolta meg az én „mentes” ételeimet, amik a kedvenceivé váltak. Azoknál a családoknál, ahol a gyereknek a „mentes” étrendre kell áttérniük, fontosnak tartom a szülők étkezéshez való hozzáállását. A lényeg, hogy a gyerek érezze a szülői támogatást, miszerint ez az étel jó neki! Ha esetleg nehézségekbe ütközünk, akkor járjunk elő példamutatással. Azaz: együk azt, amit ő! De fontos, hogy türelmesek legyünk és az étkezést ne stresszként éljük meg, hanem főzzünk és együnk együtt finomakat.

Felcsiki Tünde receptjét itt találod >>> 

MME: Van olyan gyerek, akinél ez kevés lenne, nem?
Tünde: Igen, előfordulhat, de a tapasztalataim azt mutatják, hogy idővel, és türelemmel elfogadják az új ízeket. Érdekes, hogy a gyerekek ösztönösen érzik, ha nekik valami jó. Én a fokozatosság elvét tartom szem előtt: például a kislányommal a következőképpen szeretettem meg a spenótot. Először sok tésztával keverve kínáltam, majd az arányok folyamatosan változtak és a végén „eltűnt” a tészta.

MME: A gyerekeknél is fontos lenne az egészségtudatos táplálkozás… 
TündeIgen, én a természetes – „tiszta” táplálkozás fontosságát mert minél kevesebb mesterséges anyag van egy ételben, annál természetesebb, és annál egészségesebb. Az átállás ugyan lehet, hogy nem könnyű, de örömünket is lelhetjük az új alapanyagokkal készült ételek főzésében.

Felcsiki Tündéről itt olvashatsz tovább >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss