Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Rákóczi-túrós mini torta újragondolva Gergőtől

MME MME
120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • A mandulás linzertésztához:
  • 5 dkg mandulaliszt
  • 3 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 3,7 dkg liszt
  • 2 dkg mazsola
  • 0.5 dl rum
  • A barackzseléhez:
  • 2 db kajszibarack
  • 0.25 dl barna rum (nem sütő),
  • 3 lap zselatin
  • 1 db citrom héja
  • 10 dkg porcukor
  • A túró moussehoz:
  • 20 dkg túró
  • 20 dkg tejszín
  • 10 dkg mascarpone
  • 1 tasak zselatin fix
  • 1 db citrom
  • 10 dkg porcukor
  • 1 db tojás
  • 1 db vaníliarúd
  • A tojáshabhoz:
  • 2 db tojásfehérje
  • 1 csipet só
  • 4 dkg cukor
  • 12 dkg cukor
  • 0,4 dl víz
  • A mazsola-cseppekhez:
  • 2 dkg mazsola
  • 2 dkg barna rum
  • 1 tk porcukor
  • 1 db citrom
  • A sárgabarack lekvárhoz:
  • 5 db sárgabarack
  • 30 dkg cukor
  • 5 g pektin
  • 2 lap zselatin
  • 2 db citrom
  • A díszítéshez: 
  • 2 db sárgabarack

Elkészítés

  1. A linzer hozzávalót egy aprítóban összedolgozzuk, majd hűtőben 30 percet pihentetjük. Ha összeállt a tészta, vékonyra nyújtjuk, és 180 fokon, 10 perc alatt kisütjük. 
  2. A mazsolát rumba áztatjuk, hogy megszívja magát. Ha kisült a tészta, ismét visszatesszük az aprítóba, és hozzáadjuk az áztatott mazsolát. A kettőt összedaráljuk, így kapunk egy mazsolás-mandulás kekszalapot, ami a minitorta legaljára kerül.
  3. A barackot meghámozzuk, pépesre törjük, majd hozzáadjuk a citromot és a porcukrot. A rumot felmelegítjük és beleáztatjuk a zselatint. Ha kiázott, hozzáadjuk a barackhoz. Formába tesszük az így kapott pürét, majd megdermesztjük. Ez lesz a kekszalapra kerülő keményebb barackpüré.
  4. A túrót szitán átpasszírozzuk, hozzáadjuk a citromhéjat, 1 teáskanál tojássárgáját, valamint a vaníliát. A tejszínt a mascarponéval és a cukorral felverjük. 20 g tejszínt felmelegítünk majd felolvasztjuk benne a zselatint. Ezt a túróba forgatjuk, majd a maradék felvert tejszínnel lazítjuk. Ez adja majd a Rákóczi-túrós túrókrémes rétegét.
  5. A tojásfehérjét egy csipet sóval és 40 g cukorral puha habbá verünk. 120 g cukor és a víz segítségével cukorszirupot főzünk (120 fokig hevítjük), majd a fehérjéhez csorgatjuk. Ebből készülnek majd a tojáshab örvények a minitorta tetejére.
  6. A mazsolát rumba áztatjuk. Ha megszívta magát, leszűrjük, hozzáadjuk a cukrot és a citromhéjat, majd leturmixoljuk az egészet. Ebből készülnek a túrókrémbe kerülő izgalmas mazsola cseppek.
  7. A sárgabaracklekvárhoz a sárgabarackot lepürésítjük a cukorral, és hozzáadjuk a citromok levét és a héját. Pektinnel felfőzzük, majd hozzáadjuk a kiáztatott lapzselatinokat. Hagyjuk kihűlni.
  8. Összeállítjuk a desszertet: a tésztatöret kerül legalulra, majd ráhelyezzük a már megszilárdult barackzselét. Erre halmozzuk a túró mousse-t, és elegyengetjük a tetején a mazsolacseppeket. A tojáshabból örvényeket formálunk, körberakjuk vele a tortánkat, majd a minitorta közepébe csorgatunk a sárgabaracklekvárból. A tojáshabot cukrászfáklya segítségével megpörköljük. Friss sárgabarackkal díszítjük.

    CSOKIS-MOGYORÓVAJAS-SÓSKARAMELLÁS TÁNYÉRDESSZERT GERGŐTŐL >>> 

    GERGŐ MÁLNÁS-KARDAMOMOS EKLER FÁNKJA >>>

    Még több recept a versenyzőktől és a zsűritől >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss