Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Mákos zserbó Annától

MME MME
120 perc
bonyolult
költséges
8 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 5 dkg élesztő
  • 0,3 dl tej
  • 80 dkg liszt
  • 25 dkg mangalicazsír
  • 1 db tojás
  • 2 db tojássárgája
  • 3 db kockacukor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 kevés citromhéj
  • 1-2 ek tejföl (elhagyható)
  • A töltelékhez:
  • 4 zacskó aszalt szilva
  • 0,8 dl rum
  • 60-70 dkg darált mák
  • 40 dkg cukor
  • 1 db narancs
  • 1 db alma
  • A mázhoz:
  • 5 dkg temperált étcsokoládé
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1 dl olaj
  • A díszítéshez:
  • 2 db citrom
  • 1 db narancs

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd a tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Ha kemény a tészta, hozzáadunk 1-2 kanál tejfölt. A tésztát 4 cipóra osztjuk, és 1 órán át kelesztjük. 
  2. Amíg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A szilvát késes aprítóben pürésítjük. Egy lábasba forralunk egy kevés vizet, és hozzáadjuk a rumot, majd addig adagoljuk a szilvához a rumos levet, ameddig sűrű krémet nem kapunk. A mákot elkeverjük a cukorral, és egy kevés reszelt narancshéjjal ízesítjük. Hozzáadjuk a lereszelt almát, hogy szaftosabb legyen.
  3. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, és a négy cipót egyenként tepsi méretűre kinyújtjuk. Egy tésztalapot rakunk legalulra, majd megkenjük a szilvás, majd a mákos töltelékkel. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg el nem fogynak a hozzávalók. A tetejére tészta kerül, amit villával megszurkálunk. Kelesztjük még egy kicsit, majd 170-180 fokon 30-40 percig sütjük. Akkor jó, amikor a tészta a tepsi oldalától elválik, ujjunkkal ütögetve tompa hangot ad.
  4. A kétféle étcsokoládét vízgőz felett felmelegítjük, hozzáadjuk az olajat, hogy fényes legyen, majd a kész zserbó tetejére öntjük. Felszeletelve tálaljuk.

    Még több Ide süss! recept >>> 

    Még több zserbórecept >>> 

    Mákos sütik >>> 

Ezek is érdekelhetnek

Friss