Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Gergő málnás-kardamomos ekler fánkja

MME MME
Hozzávalók

Elkészítés

  1. A vajat a vízzel, a cukorral, a sóval felforraljuk egy lábosban, majd hozzáöntjük a lisztet, és gyors keverés mellett tovább "égetjük" a tűzön addig, míg  tészta szépen el nem válik az edény falától.
  2. A meleg tésztát robotgépbe tesszük, és a krémkeverő-lapát fejjel lassan keverni kezdjük, hogy egy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével öntjük a tésztába, figyelve arra, hogy azonnal el tudjanak keveredni, ne süsse meg a tojást a forró tészta, mert akkor darabos lesz, és kezdhetjük újra. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, ha az előzőt már rendesen magába szívta a tésztánk. Akkor van kész, ha a keverőlapátról szalagosan folyik le a massza.
  3. A tésztát egy habzsákba tesszük, és 1,5cm-es nyomócsővel egyforma, 10-12 cm-es csíkokat nyomunk a tésztából. 180 fokon, gőzös sütőben, 40-45 percig sütöm.
  4. A krémhez a tojást a keményítővel és a cukorral habosra verjük.
  5. A vaníliarúd kikapart magját és a rudat is a tejbe tesszük, és felmelegítjük úgy, hogy ne forrjon. Kivesszük a rudat, és a meleg tejet lassan, folyamatos keverés mellett a tojásra öntjük. Ha jól elkevertük, egy lábosban újra a tűzre tesszük, és addig keverjük, míg puding állagú krémet nem kapok.
  6. A kardamomot apróra törjük a mozsárban, és a cukorral hozzáadjuk a tejszínhez, majd kemény habbá verjük. A kész cukrászkrémemet ezzel a habbal lazítjuk.
  7. A mázhoz a málnát átpasszírozzuk egy szitán, hogy ne kerüljön bele mag. Hozzákeverjük a porcukrot, hogy egy piros, kemény, de jól kenhető mázat kapjunk. Ha túl sűrűnek ítéljük, pici vízzel lazítjuk.
  8. A habcsókokhoz a tojásfehérjét robotgépben elkezdjük felverni, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot. A felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük, ízlés szerint ételfestékkel színezzük. 90 fokon kb. 1 órát sütjük.
  9. Összeállítjuk az eklert: a fánkokat félbe vágjuk, a tetejüket megkenjük a mázzal. Az aljába habzsákkal belenyomjuk a krémet, amit friss málnaszemekkel is megszórhatunk. Öszeillesztjük a fánkokat,  majd a tetejüket habcsókkal, friss málnával, mentával díszítjük.

    IDE SÜSS! RÁKÓCZI-TÚRÓS MINI TORTA ÚJRAGONDOLVA GERGŐTŐL >>> 

    IDE SÜSS! CSOKIS-MOGYORÓVAJAS-SÓSKARAMELLÁS TÁNYÉRDESSZERT GERGŐTŐL >>> 

    Még több recept az Ide süss! versenyzőitől és a zsűritől >>> 

Ezek is érdekelhetnek