hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss! Gergő málnás-kardamomos ekler fánkja

MME MME
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. A málnás ekler fánk elkézítéséhez a vajat a vízzel, a cukorral, a sóval felforraljuk egy lábosban, majd hozzáöntjük a lisztet, és gyors keverés mellett tovább "égetjük" a tűzön addig, amíg tészta szép sima lesz és elválik az edény falától.
  2. A meleg tésztát robotgépbe tesszük, és a krémkeverő-lapát fejjel lassan keverni kezdjük, hogy kicsit hűljön. A tojásokat egyesével öntjük a tésztába, figyelve arra, hogy azonnal el tudjanak keveredni. Fontos, hogy ne süsse meg a tojást a tészta, mert akkor darabos lesz, és kezdhetjük újra. A következő tojást csak akkor adjuk hozzá, miután az előzőt már teljesen belekevertük a tésztéba. Akkor készült el, amikor a keverőlapátról szalagosan folyik le a massza.
  3. Az ekler tésztát habzsákba töltjük, és szélesebb fejű nyomócsővel egyforma, 10-12 cm-es csíkokat nyomunk a tésztából. 190 fokra előmelegített sütőben, 40-45 percig sütjük. (Ha a sütő nem gőzölős, akkor érdemes az aljába forró vizzel töltött edényt is betenni.)
  4. A krémhez a tojást a keményítővel és a cukorral habosra verjük.
  5. A vaníliarúd kikapart magját és a rudat is a tejbe tesszük, és felmelegítjük úgy, hogy ne forrjon. Kivesszük a rudat, és a meleg tejet lassan, folyamatos keverés mellett a tojásra öntjük. Ha jól elkevertük, egy lábosban újra a tűzre tesszük, és addig keverjük, amíg puding állagú krémet nem kapok.
  6. A kardamomot mozsárban apróra törjük, és a cukorral hozzáadjuk a tejszínhez, majd kemény habbá verjük. A kész cukrászkrémet ezzel a habbal lazítjuk.
  7. A mázhoz a málnát átpasszírozzuk egy szitán, hogy ne kerüljön bele mag. Hozzákeverjük a porcukrot, hogy piros, kemény, de jól kenhető mázat kapjunk. Ha túl sűrűnek ítéljük, pici vízzel lazítjuk.
  8. A habcsókokhoz a tojásfehérjét robotgépben elkezdjük felverni, majd apránként hozzákanalazzuk a porcukrot. A felvert tojásfehérjét habzsákba töltjük, ízlés szerint ételfestékkel színezzük. 90 fokon kb. 1 órát sütjük.
  9. Összeállítjuk az eklert: a fánkokat félbe vágjuk, a tetejüket megkenjük a mázzal. Az aljába habzsákkal belenyomjuk a krémet, amit friss málnaszemekkel is megszórhatunk. Öszeillesztjük a fánkokat, majd a tetejüket habcsókkal, friss málnával, mentával díszítjük.

Nézd meg videón, hogyan készül a málnás ekler fánk:

 

Próbáld ki Gergő többi receptjét is!

Megjegyzés

Különleges és nagyon finom francia desszert. - MME

Ezek is érdekelhetnek