Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss Dia éclair fánkja

MME MME
45 perc
rafinált
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 2 dl tej
  • 2 dl víz
  • 2 dkg cukor
  • 4 g só
  • 16 dkg vaj
  • 8 db tojás
  • 25 dkg liszt
  • Pisztáciás-málnás fánkhoz:
  • A málnazseléhez:
  • 20 dkg málna
  • 1/2 db lime leve
  • 2 dkg cukor
  • 4 g pektin
  • A pisztáciakrémhez:
  • 36 dkg tej
  • 8 dkg tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 4 dkg keményítő
  • 3 dkg vaj
  • 3 dkg pisztácia paszta
  • 8 dkg durvára tört pisztácia
  • Az icinghoz:
  • 20 dkg fagyasztott málna
  • 60 dkg porcukor
  • Yuzu-s – karamellizált mogyorós fánkhoz:
  • A yuzu krémhez:
  • 35 dkg tej
  • 8 dkg tojássárgája
  • 5,5 dkg cukor
  • 5 dkg keményítő
  • 3 dkg vaj
  • 2 db yuzu citrom héja
  • 1,5 db yuzu citrom leve
  • A karamellizált mogyoróhoz:
  • 10 dkg cukor
  • 15 dkg egész török mogyoró
  • 5 dkg vaj
  • A icinghoz:
  • 1/2 dl Yuzu citrom leve
  • 1/2 dl víz
  • 60 dkg porcukor
  • sárga gél alapú ételfesték
  •  
Allergének
  • Glutén
  • Tojás
  • Tej

Elkészítés

  1. Először elkészítjük a tésztát. A tejet, a vizet, a cukrot, a sót, a vajat feltesszük egy lábosban forralni. Majd hozzáadjuk a lisztet és addig „égetjük” amíg a tészta elválik az edény falától és egynemű tészta lesz. Utána egyesével hozzáadjuk az egész tojásokat és alaposan eldolgozzuk a tésztában őket. Ha elkészült, akkor habzsákba töltjük, egy nagyobb lyukú csillagcsővel és sütőpapíros lemezre nyomjuk őket, kb. 10-12 cm hosszúságúra. A tésztát megspricceljük kevés vízzel és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.
  2. Elkészítjük az alapkrémeket. A pisztáciás és yuzus krém alapját egyben főzzük le. A tejet feltesszük melegíteni, közben a tojások sárgáját, a cukrot és a keményítőt kikeverjük. Mikor a tej meleg a felét ráöntjük a tojásos keverékre és folyamatosan keverjük. Utána visszaöntjük a maradék tejbe és besűrítjük. Amíg még meleg belekeverjük a vajat. Kettészedjük. Az egyik felébe belekeverjük a pisztácia pasztát és a durvára tört pisztácia nagy részét, a többit eltesszük a díszítésre. A krém másik felébe belekeverjük a Yuzu citrom levét és héját. Hagyjuk kihűlni őket.
  3. Elkészítjük a málnazselét. A málnát feltesszük melegíteni a cukorral és a lime levével. Utána a pektint kikeverjük egy kevés vízzel és hozzáadjuk a felforralt málnavelőhöz. Kiöntjük és hűtőbe tesszük. Elkészítjük a karamellizát mogyorót. A cukrot feltesszük karamellizálni egy kevés vajjal a mogyorót durvára törjük és egy sütőpapírt jól kivajazunk. Ha a karamell kész, beleöntjük a mogyorót, átforgatjuk és a vajazott sütőpapírra öntjuk és hagyjuk dermedni. Ha kész apró darabokra, morzsákra törjük. Az elkészült tésztákat félbevágjuk, habzsák segítségével és csillagcsővel megtöltjük a pisztáciás krémmel majd egy másik zsákkal középre töltjük egy csíkban a málnazselét. A Tészták másik felét megtöltjük a yuzus krémmel, és megszórjuk a karamellizált mogyorós morzsával.
  4. Elkészítjük az icingokat. A málnát átpréseljük, és az így kapott léhez folyamatosan hozzáadagoljuk az átszitált porcukort és jól kikeverjük. Az éclairok tetejét belemártjuk és ráhelyezzük a már betöltött pisztáciás fánkokra. Végül egy kevés durvára tört pisztáciával díszítjük őket. A másik Icinghoz a citromlevet elkeverjük a vízzel, a festékkel és ehhez is hozzáadagoljuk a porcukrot. Belemártjuk a tetőket és az éclairokra helyezzük. A durvára tört karamellizát mogyoróval díszítjük.

Megjegyzés

Recept és fotó: Viasat3/Ide süss! - MME

Ezek is érdekelhetnek