Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Ide süss Ági éclair fánkjai

MME MME
120 perc
rafinált
költséges
6 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 13,5 dkg vaj
  • 0,65 dl víz
  • 0,7 dl tej
  • cukor
  • 13,5 dkg finomliszt
  • 4 db tojás
  • kapor (csak a lazacos fánkhoz)
  • fekete szezámmag (csak a lazacos fánkhoz)
  • A lazacos krémhez:
  • 36 dkg füstölt lazac
  • 60 dkg krém sajt
  • 6 tk torma
  • 1 db citrom (leve)
  • bors
  • 6 db érett füge
  • 2 kis csokor kapor
  • A lazacos fánk díszítéséhez:
  • fekete szezámmag
  • Az erdei gyümölcsös krémhez:
  • 1/2 rúd vanília
  • 5 dl tej
  • 8 dkg cukor
  • 6 db tojássárgája
  • 0,4 dkg kukoricakeményítő
  • 1/2 dkg vaj
  • Az erdei gyümölcsös mártáshoz:
  • 50 dkg erdei gyümölcs vegyesen (ribizli, málna, szeder, eper)
  • cukor
  • 1/2 dl ibolyaszirup
  • Az erdei gyümölcsös fánk díszítéséhez:
  • 1 db tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1 marék friss ibolya(ehető)

Elkészítés

  1. 1:1 arányban feltesszük forrni a vajat és a vizet + a tejet, sóval és cukorral. Ha felforrt, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig hevítjük, míg el nem válik az edény oldalától. Ekkor robotgép segítségével egyenként belekeverjük a tojásokat (a lazacos fánkokba egy kevés apróra vágott kaprot is belekeverünk), majd simára keverjük a masszát. 
  2. Nyomózsák segítségével, szilikonos sütőpapírra dresszírozunk kb. 15 cm hosszú csíkokat. (A lazacos fánkokat meghintjük fekete szezámmaggal.) Előmelegített 180-200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt egyenletesen aranybarnára sütjük.
  3. Elkészítjük a lazacos krémet. A füstölt lazac 2/3-át a füge és kapor kivételével az összes hozzávalóval összemixeljük. A fügét
    kis darabokra vágjuk, a kaprot is apróra vágjuk, majd óvatosan a krémhez keverjük. Nagyméretű csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, hogy a darabos füge is átférjen, amjd betöltjük a fánkokat.
    A tetejét apróra vágott lazacokkal, lazackrémmel és kaporral díszítjük.
  4. Elkészítjük az erdei gyümölcsös krémet. A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a velőt kikaparjuk. A tejet felforraljuk a cukor kétharmadával, a vaníliavelővel és a kikapart rúddal. A tojássárgáját habos-fehérre kikeverjük a cukor egyharmadával. Beleszitáljuk a lisztet, és elkeverjük. A forró tejből egyharmad részt – folyamatos keverés közben – a habosra kevert cukros tojásoshoz adunk, majd az így keletkező sűrű krémet beleöntjük a többi forró tejbe. Nagyon gyenge lángon, állandó keverés közben egyszer felforraljuk
  5. Elkészítjük az erdei gyümölcsös mártást. A gyümölcsöket feltesszük főzni cukorral. Mikor pépesre főttek, szitán átpasszírozzuk őket és tovább forraljuk, amíg besűrűsödik. A gyümölcsös szirupot a cukrászkrémhez keverjük, vigyázva, nehogy túlhígítsuk. Betöltjük a fánkokat, majd a fecskendő segítségével pici cseppeket nyomunk az ibolyaszirupból a krémre, hogy kicsillanjanak, mint egy kis drágakő.
  6. Az ekler tetejét egy kis gyümiölcsziruppal lilára szinezett royal icinggal bevonjuk és ehető ibolyával díszítjük, körberakjuk friss gyümölccsel.

IDE SÜSS! ÁKOS EPRES-KÓKUSZOS TORTÁJA>>> 

A NAGYI LÚDLÁB TORTÁJA IDE SÜSS ÁGITÓL>>> 

IDE SÜSS ÁKOS KATICABOGÁR MESE TORTÁJA>>> 

Megjegyzés

Fotó és recept: Viasat 3 / Ide süss! - MME

Ezek is érdekelhetnek

Friss