50 dkg erdei gyümölcs vegyesen (ribizli, málna, szeder, eper)
cukor
1/2 dl ibolyaszirup
Az erdei gyümölcsös fánk díszítéséhez:
1 db tojásfehérje
25 dkg porcukor
1 marék friss ibolya(ehető)
Elkészítés
1:1 arányban feltesszük forrni a vajat és a vizet + a tejet, sóval és cukorral. Ha felforrt, belekeverjük a lisztet, és folyamatos keverés mellett addig hevítjük, míg el nem válik az edény oldalától. Ekkor robotgép segítségével egyenként belekeverjük a tojásokat (a lazacos fánkokba egy kevés apróra vágott kaprot is belekeverünk), majd simára keverjük a masszát.
Nyomózsák segítségével, szilikonos sütőpapírra dresszírozunk kb. 15 cm hosszú csíkokat. (A lazacos fánkokat meghintjük fekete szezámmaggal.) Előmelegített 180-200 fokos sütőben kb. 25 perc alatt egyenletesen aranybarnára sütjük.
Elkészítjük a lazacos krémet. A füstölt lazac 2/3-át a füge és kapor kivételével az összes hozzávalóval összemixeljük. A fügét kis darabokra vágjuk, a kaprot is apróra vágjuk, majd óvatosan a krémhez keverjük. Nagyméretű csillagcsővel ellátott habzsákba töltjük, hogy a darabos füge is átférjen, amjd betöltjük a fánkokat. A tetejét apróra vágott lazacokkal, lazackrémmel és kaporral díszítjük.
Elkészítjük az erdei gyümölcsös krémet. A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, a velőt kikaparjuk. A tejet felforraljuk a cukor kétharmadával, a vaníliavelővel és a kikapart rúddal. A tojássárgáját habos-fehérre kikeverjük a cukor egyharmadával. Beleszitáljuk a lisztet, és elkeverjük. A forró tejből egyharmad részt – folyamatos keverés közben – a habosra kevert cukros tojásoshoz adunk, majd az így keletkező sűrű krémet beleöntjük a többi forró tejbe. Nagyon gyenge lángon, állandó keverés közben egyszer felforraljuk
Elkészítjük az erdei gyümölcsös mártást. A gyümölcsöket feltesszük főzni cukorral. Mikor pépesre főttek, szitán átpasszírozzuk őket és tovább forraljuk, amíg besűrűsödik. A gyümölcsös szirupot a cukrászkrémhez keverjük, vigyázva, nehogy túlhígítsuk. Betöltjük a fánkokat, majd a fecskendő segítségével pici cseppeket nyomunk az ibolyaszirupból a krémre, hogy kicsillanjanak, mint egy kis drágakő.
Az ekler tetejét egy kis gyümiölcsziruppal lilára szinezett royal icinggal bevonjuk és ehető ibolyával díszítjük, körberakjuk friss gyümölccsel.