Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Idd magad egészségesre!

Hazánk bővelkedik a gyógyvizekben, amelyekben nemcsak lubickolni kellemes, hanem ivókúra formájában kortyolgatni is érdemes őket! A gyógyvizek szakszerű fogyasztásával akár gyógyszereket is helyettesíthetsz.

A gyógyvizekkel végzett ivókúrák a 19. században még kedvelt és népszerű orvoslásnak számítottak különböző betegségek, szervi elváltozások esetén. Később azonban a modern, szintetikus gyógyszerek kiszorították az ivókúrát a köztudatból.

A gyógyvizeket mint természetes egészségforrásokat, napjainkban újra kezdik felfedezni az orvosok, táplálkozástudományi szakemberek és kísérőelemként beépítik a gyógyítási folyamatokba. A természetes gyógyvizeknek a sokéves balneológiai kutatások alapján biztos gyógyhatás tulajdonítható.

Az ivókúra során megivott ásványvizek és gyógyvizek kielégítik a szervezet folyadékigényét, és átmosó hatást fejtenek ki. Iontartalmuk révén pedig elsősorban a felszívódási és kiválasztási szerveink, valamint az emésztőrendszerhez kapcsolódó belső elválasztású mirigyek – mint a máj, az epeutak, a hasnyálmirigy – idült megbetegedéseinek mellékhatás nélküli gyógykezelésében segítenek.

Egyszerű termálvizek

Ivókúraként alkalmazva a gyomor és az epehólyag görcsös megnyilvánulásait enyhíti, nagy mennyiségben fogyasztva fokozzák a húgysavkiválasztást.
A szív- és veseműködés gyengesége estén a fogyasztás nem javasolt.

Savanyú vizek

Az idegrendszerre hatnak megnyugtatóan. Ivókúra formájában étvágyjavító és gyomorsav elválasztást serkentő hatásuk van, jéghidegen fogyasztva csillapítják a hányingert.
Gyomorfekély, gyomorsav túltengés és kóros puffadás esetén fogyasztásuk nem javasolt.

Alkalikus vizek

Ivókúra formájában nyákoldó és epehajtó hatásuk van. A túlzottan termelődött gyomorsavat közömbösítik. Ez azonban csak akkor várható, ha a vizet éhgyomorra, kortyolgatva fogyasztják. Az ivókúra hatására a vércukorszint csökken, a húgysavkiválasztás is fokozódik, így cukorbetegség és köszvény esetén rendkívül jó kiegészítő kezelésként alkalmazható.
Bizonyos vesekövek, valamint kóli fertőzés esetén fogyasztásuk azonban körültekintést igényel.

Földes-meszes vizek

Ivókúraként a csontritkulás megelőzésére kiváló.
Székrekedés esetén fogyasztásuk nem ajánlott.

Konyhasós vizek

Ivókúra formájában nyákoldó hatásuk van, fokozzák a gyomornedvtermelést.
Magas vérnyomás és fokozott ödémásodás estén használatuk nem javasolt.

Keserű sós vizek

Elsősorban ivókúraként használatosak, a gyomor, a bél, az epehólyag és a máj megbetegedéseiben. Az epehólyag összehúzódását és az epeutak kiürülését segítik elő.
Alkalmazásuk nem javasolt akut gyomor- és bélhurut, savhiány, fekély és hányás, hasmenés során.

Vasas vizek

Ivókúra formájában a vashiányos betegségek kezelésére alkalmasak.
Ellenjavallat nincs.

Kénes vizek

A kénes fürdők és ivókúrák javítják a szervezet kénháztartását, így elsősorban krónikus nőgyógyászati gyulladásokban, bőrbetegségekben és sterilitásban alkalmazhatók jó eredménnyel. Ugyanakkor gyomorbántalmaknál, részben a kezdeti ízületi kopásoknál jelentkező kénhiány pótlásában, és egyes allergiás megbetegedéseknél nyújtanak hasznos segítséget.

Jódos, brómos vizek

Csökkent pajzsmirigyműködés esetén, valamint magas vérnyomás, érelmeszesedés megelőzésére, klimaxos panaszok csökkentésére, menstruációs zavarok megszüntetésére rendelik, de emésztőrendszeri gyulladás csökkentésére, epe- és hasnyálmirigy-működés fokozására is bevált szer.
Fokozott pajzsmirigy működés esetén csak szigorú orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható.

Radioaktív vizek

Fokozzák a vérképződést, az anyagcserét, csökkentik a vérnyomást és a fájdalomérzetet.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss