Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hagyományos húzott rétes kétféle töltelékkel

90 perc
rafinált
megfizethető
20 adag
Hozzávalók
  • A tésztához:
  • 60 dkg rétesliszt + a nyújtáshoz
  • 2 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
  • 1 kk ecet
  • 4 dkg sertészsír + a kenéshez és a tepsihez
  • 2,5-4 dl sós víz
  • kb. 5 dl tejföl
  • porcukor a szóráshoz
  • A kapros-túrós töltelékhez:
  • 80 dkg túró
  • 3 tojás
  • 10 dkg búzadara
  • 10 dkg cukor
  • 1 csokor kapor
  • A tökös-mákos töltelékhez:
  • 50 dkg főzőtök
  • 40 dkg darált mák
  • 30 dkg porcukor

Elkészítés

  1. A rétestésztához a lisztet átszitáljuk, és a halom közepébe ütünk 2 tojást. Hozzáadjuk az ecetet és a langyos sertészsírt, majd 2,5-4 dl sós vízzel együtt lágyabb tésztává gyúrjuk. Ezután a deszkához csapkodva alaposan kidolgozzuk, és egy tálba tesszük. (A gyúrás helyén felkapart és a kezünkről lemorzsolt tésztát nem használjuk.) A tálba tett tésztát két részre osztjuk, a lisztezett deszkán egymás után cipókká gyúrjuk, majd kissé lelapítjuk, és megkenjük olvasztott zsírral. Letakarva pihentetjük 15-20 percig.
  2. A kapros-túrós töltelékhez az áttört túrót simára keverjük a szétválasztott tojások sárgájával, a búzadarával és 1 csipet sóval. A tojásfehérjéket a cukorral együtt kemény habbá verjük, és a finomra felaprított kaporral együtt a túrókrémbe forgatjuk.
  3. A tökös-mákos töltelékhez a meghámozott főzőtököt a magos rész eltávolítása után legyaluljuk, gyengén besózzuk, majd alaposan kinyomkodjuk. A mákot összekeverjük a porcukorral.
  4. Egy körbejárható asztalra tiszta abroszt vagy lepedőt terítünk, és meghintjük liszttel. A közepére tesszük az egyik cipót, kilapogatjuk, majd az egyik kezünkkel alányúlunk, a másik kezünk ujjaival pedig óvatosan húzogatjuk az asztal széle felé, amíg hártyavékony nem lesz. Ekkor a sarkokat kissé megemeljük, hogy levegő menjen a tészta alá. Néhány percig szikkadni hagyjuk, majd egyenletesen meglocsoljuk langyos olvasztott zsírral és megkenjük tejföllel. Az egyik hosszabbik szélén, a lap harmadáig-feléig elosztjuk a kapros-túrós tölteléket, végül a tésztát az abrosz segítségével feltekerjük.
  5. A másik cipót ugyanígy kinyújtjuk, zsírral egyenletesen meglocsoljuk és tejföllel megkenjük. A lap harmadán-felén elosztjuk a tököt, rászórjuk a mákot, majd ezt a lapot is feltekerjük.
  6. A rudakat óvatosan kizsírozott tepsibe fektetjük, vékonyan megkenjük olvasztott zsírral, valamint a maradék tejföllel elkevert tojássárgájával, és a 170 fokra előmelegített sütőben pirosra sütjük 20-25 perc alatt. A tepsiben felszeleteljük, és porcukorral meghintve, melegen kínáljuk.

RÉTES - MEGGYES, TÚRÓS, MÁKOS, ÉS SZÁMTALAN ÍNYCSIKLANDÓ TÖLTELÉKKEL >>>

EZ A MEGGYES-MÁKOS RÉTES MINDENKINEK SIKERÜL! >>>

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss