Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hüttekaják a hideg ellen, amiket otthon is elkészíthetsz!

A hüttének nevezett alpesi menedékházakat egyaránt szívesen látogatják a sportolástól megéhezett és a hangulat kedvéért betérő vendégek.

Országonként csokorba gyűjtöttük, hogy miket érdemes megkóstolni a többnyire családi vállalkozásként működtetett hütték konyháján frissen készülő házias egytálételek és más helyi finomságok közül. Egyik sem diétás eledel, de a lejtőkön vagy az esti buliban úgyis lemozgod a kalóriákat.

Ausztriából

A májgombóccal vagy palacsintatésztával megbolondított húslevesek kellemesen átmelegítik a hidegtől elgémberedett végtagjaidat. Autentikus éhségűző a sült kolbász, a sajtos nokedli és a főételnek beillő, szilvalekvárral töltött, mákkal megszórt gőzgombóc vaníliaszósszal. A legtöbb helyen kapható a nemzeti ételnek számító bécsi szelet is. Desszertnek császármorzsát, almás rétest vagy egy Mohr im Hemd nevű tömény, csokoládés süteményt rendelhetsz, amelyet vaníliafagyival szolgálnak fel.


Szlovákiából

Északi szomszédunknál a savanyított káposztával készült, kolbásszal gazdagított korhelyleves az egyik legnépszerűbb sípálya menti étel. A szinte minden szlovák hüttében rendelhető juhtúrós galuskára füstölt szalonnát és pirított hagymát tesznek, hogy táplálóbb legyen, és helyenként párolt savanyított káposzta is kerül mellé. Ennek a tradicionális ételnek régiónként számtalan variációja alakult ki, és változatait a lengyel sípályák környékén is készítik. 


Svájcból és Franciaországból

Az Alpok láncai között megbúvó hangulatos vendéglőkben a különféle hegyi sajtokból készülő ételek fokozzák a síelés élményét. A Svájcban és Franciaországban egyaránt népszerű fondühöz nyársra szúrt kenyérkockát vagy más falatkákat mártogathatsz olvasztott sajtba a vidám társas étkezések alkalmával. A raclette-hez a parázs fölé vagy grill alá tartott sajttömbökről kapargatják le a tányérodra a megolvadt részt, és főtt krumplit, valamint savanyúságokat kínálnak hozzá. Népszerűek a töltött sajtok, a finom krémlevesek és az édes aprósütemények is.

 

Ezek is érdekelhetnek

Friss