Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hűtsd le magad! 5+1 duplán frissítő kávés finomság

A kávé szerelmeseinek a nyári melegben sem kell feltétlenül lemondaniuk a kedvenc italukról, pusztán annyi a teendőjük, hogy valami hűs formában veszik magukhoz.
Jegeskávé és annak variációi

A jegeskávé igazi klasszikus. Sokféle változata létezik, a presszókávét ki ezzel, ki azzal toldja meg, de a végeredmény a legtöbb esetben igen hasonlatos: fagylaltkehely kávénak álcázva.

A jegeskávéba a legtöbb esetben vaníliafagyi kerül, de ezen kedvünk szerint változtathatunk. A gyümölcsös vonulat kivételével szinte bármilyen tejes alapú fagylalt jól működhet. A mokka, a csokoládé, a nugát, mogyoró, dió, pisztácia, karamella mind-mind olyan íz, amely kellemes harmóniákat ad a kávéval.

Ezeket az ízeket nem csak fagyi formájában adhatjuk a kávéhoz, hanem különféle szirupokkal, olvasztott csokoládéval, esetleg egy kevés alkohollal is könnyedén hangolhatjuk a jegeskávénkat. A kávét a fagylalton több-kevesebb hideg tejjel érdemes összeengedni, majd jöhet az egész megkoronázására a friss tejszínhab.

A laktózérzékenyeknek sem kell kimaradni a jóból, léteznek már laktózmentes fagyik, s a laktózmentes tejekkel, magtejekkel is tökéletes jegeskávékat készíthetünk. Mandulatejjel, kókusztejjel egyébkánt is izgalmas ízeket csempészhetünk a jegeskávéba.

Frappé, a görög klasszikus

Akiknek ezek a fajta kávék túl tömények, azoknak találták ki a könnyed frappét vagy a mostanság divatos jegeskávét, ahol a hűs vagy enyhén langyos tejbe a kávé jégkocka formájában kerül bele. Az eredmény igen látványos, de a fogyasztásával néhány percet biztosan várni kell.

A frappé sokak számára a kilencvenes évek görög nyarainak kitörölhetetlen emléke, szerencsére ma is van létjogosultsága, hiszen a tengerparti meleg mellett, a városi hőségben is segítségünkre van. Az instant kávé alapokon nyugvó ital elkészítése nem igényel extra alapanyagokat, csupán egy belépő szintű shakerre van szükség és máris kész a frappé.

Az olaszoknál nagyon kedvelt a freddo espresso illetve a freddo cappucino, amely a nyári megfelelője az adott italoknak, csupán annyi a különbség, hogy a lefőtt kávét tört jéggel rázzák össze, a cappucinóra egy tisztes tejhabpaplat is fektetnek még.

Kávés jégkása, a kalóriaszegény hűsítő

Egy minőségi turmix segítségével nem csak laza kapcsolatot alakíthatunk ki a kávé és a tört jég között, hanem krémes kávékását, afféle smoothie-t is készíthetünk. Ennek a típusú kásának  rengeteg változata lehet, a tejjel, tejszínnel, magtejjel készített variációkon kívül különféle ízeket csempészhetünk bele, sőt akár egy-két gombóc fagylaltot is tehetünk a turmixba az eredmény fokozásáért.

Kávéfagylalt házilag

A házi fagylaltkészítéshez alapvetően egy kézi habverőre, egy tálra, egy mélyhűtőre és egy jó receptre van szükség. A türelmes háziasszony ezek felhasználásával remek fagylaltokat készíthet.

A klasszikus, tejes alapú vaníliafagylaltból könnyedén kanyaríthatunk kávéfagylaltot, amelybe a lefőtt kávé mellé kerülhet keksz, kevés alkohol, s egy-két jóféle fűszer is. A kávés fagylaltban jó helye van a vaníliának vagy például a fahéjnak, de más összhatásokat is kipróbálhatunk, a lényeg, hogy a fűszer ne uralja el a fagylaltunkat.

Kávés pohárkrémek

A kávéból klassz hideg desszerteket is csinálhatunk, a különféle pohárkrémek kávés verzióival biztos sikert aratunk. A kávés krémeknek jó partnerei a különféle csokoládés, karamellás kiegészítők, kekszek, öntetek, lazításukra jó lehetőség a friss tejszínhab és néhány gyümölcs is kifejezetten kávébarát, mint például az áfonya. Extra egészséges és nagyon finom megoldás, ha egy fél adag kókusztejes jegeskávét kevés chia maggal keresztezünk, majd hagyjuk, hogy a magocskák megszívják magukat és máris kész a pohárdesszertünk.

A kávés pohárkrémek mellett a kávés desszerteket is érdemes kipróbálni, a tiramisunk kívül készíthetünk kávés sajttortát is, vagy épp egy nagyobb adag kávés panna cottával is meglephetjük a családot.
 

+ 1: Vietnámi kávé

A vietnámi kávé időigényes, de jó választás. A nagyjából 10 perces művelet során a pohár tetejére illesztett szűrőn keresztül lecsepeg a kávé a pohárban pihenő sűrített tejre, amihez ezután 2-3 nagyobb darab jeget kell adni, s így elkeverni az italt. Lusta nyári délutánokon élvezet nézni, ahogy elkészül.

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss