Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti villámsütik

A klasszikus húsvéti kalácson túl is készülnek ilyenkor mindenféle finomságok a konyhában. Méghozzá jó, ha olyasmi is bekerül a repertoárba, ami elég látványos, gyorsan elkészíthető, és biztos sikerre számíthat.

Nyilván mindenkinek megvannak a kedvenc húsvéti süteményei, de akár az utolsó pillanatban is adódhat úgy, hogy jól jön néhány ötlet, viszonylag egyszerűen kivitelezhető recept.

Készül ilyenkor méretes fonott kalács, gyakorta képviselőfánk, sőt egy tepsi zserbó is, de az újdonságoknak vagy épp ritkán készített finomságoknak is van helye a konyhában.

Az élesztővel lazított omlós tésztát szívesen készítem, remekül formálható, sokrétűen felhasználható. Igazi tavaszi színekben pompázó apró tekercseket sütöttem most belőle, darabolt kandírozott gyümölcsökkel és szeletelt mandulával.

A tészta összeállítását követően már nem kell keleszteni, így amint megvan, tölthető, szeletelhető, süthető!

Édes tekercsek – tavaszi színekben

Hozzávalók:
A tésztához:

35 dkg süteményliszt + egy kevés a nyújtáshoz
5 dkg porcukor
20 dkg puha vaj
1 db közepes méretű tojás
1 dkg friss élesztő
1 dl tej
1 késhegynyi sütőpor
1 csipet só
A töltelékhez:
20 dkg apróra vágott vegyes aszalt gyümölcs (pl. kandírozott citrushéj, cseresznye, meggy, aszalt szilva)
5 dkg hámozott, szeletelt mandula
A tálaláshoz:
vaníliával kevert porcukor

Elkészítés: A töltelékhez a kandírozott gyümölcsöket nagyjából azonos méretűre, kb. ½ cm-esre kockáztam. A mandulát kissé összemorzsoltam, és a gyümölcsökhöz adtam.
Egy mokkáskanálnyit lecsíptem a tésztához kimért porcukorból. A tejet 40 fokra felmelegítettem, elkevertem benne a cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Amíg felfutott, a lisztet tálba szitáltam, hozzákanalaztam a maradék cukrot, beleszórtam a sót és a sütőport, elkevertem. A tojást kissé felvertem. A háztartási robotgépet felszereltem a dagasztóbetéttel, és a lisztes keverék közepére kis mélyedést formáltam, ebbe öntöttem a felfuttatott élesztőt, és dagasztani kezdtem, folyamatos üzemmód mellett hozzáadtam a tojást is, végül apránként a puha vajat. Nagyjából 7-8 perc alatt fényes, sima tésztává dolgoztam a hozzávalókat. 
A tésztát megfeleztem, és előbb az egyiket nyújtottam lisztezett felületen kb. ½ cm vékony téglalappá. Ráhalmoztam a mandulás gyümölcsök felét, mintha rétest töltenék, és a hosszabb oldalától kiindulva feltekertem. Ugyanígy jártam el a másik tésztarésszel is.
A sütőt 175 fokra előmelegítettem, 2 tepsit sütőpapírral béleltem, és a rudakból 1 cm vastag szeleteket vagdostam. A kis tekercseket elhelyeztem a tepsiken.
Nagyjából 10-12 perc alatt világosra sütöttem. Még azon melegében meghintettem vaníliával kevert porcukorral.
Látványos és nagyon zamatos sütemény!

A biztonság kedvéért készült még gyorsan egy szinte bonbonnak is beillő villámdesszert, amihez a maradék aszalt szilvát használtam fel, amit marcipánba rejtettem, végül pedig cukrozatlan kakaóporba forgattam. Hihetetlenül egyszerű, sütés nélkül készíthető finomság!

Marcipángolyók aszalt szilvával töltve

Hozzávalók nagyjából 16-18 golyóhoz:
20 dkg marcipánmassza
10 dkg porcukor
1 evőkanál rum
8-9 db puha aszalt szilva félbevágva
A hempergetéshez:
jó minőségű cukrozatlan kakaópor

Elkészítés: A puha aszalt szilvákat hosszában megfeleztem. Ha nem elég puha a gyümölcs, érdemes 1 órára langyos vízbe áztatni.
A marcipánt nagylyukú reszelőn lereszeltem, hozzászitáltam a porcukrot, majd belekanalaztam a rumot. Alaposan elkevertem, majd masszává gyúrtam. Fogtam egy fél gyümölcsöt és egy kis diónyi marcipánmasszát, a gyümölcsöt körbevettem a marcipánnal, majd meghempergettem a kakaóporban. Mindegyikkel így jártam el.
Gyorsan elkészül, és nem valószínű, hogy megéri a másnapot, hacsak nem elég szemfüles az ember, és kimenekít belőle néhány darabot.

Békés, finom falatokban gazdag, szép húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!

Ezek is érdekelhetnek

Friss