Elkészítés: Az aszpikos tojásokhoz a borsót, kukoricát, répát, paprikát, sonkát egy keverőtálban elegyítjük. A főtt tojásokat kettévágjuk, sárgájukat félretesszük. A fehérjéket szintén apróra kockázzuk, a zöldségekhez keverjük.
A 8 tojás tompábbik felén késsel óvatosan 2 cm átmérőjű lyukat metszünk. Először kicsit beletörjük, majd óvatos mozdulatokkal kifelé csipegetjük a héjat. Kirázzuk belőle a fehérjét és a sárgáját, a késsel segítsünk. Kimossuk, a lyukas felükkel felfelé egy tojástartóba állítjuk. Megtöltjük a kockázott keverékkel.
Fél dl levest felmelegítünk, csomómentesre keverjük benne a zselatint, majd a többi leveshez öntjük. (Kóstoljuk meg, hogy elég sós-e, mert később már nem lehet korrigálni. Azért kell ennyi zselatin, hogy biztosan megtartsa a zöldségeket.) Teletöltjük a tojásokat, 1 éjszakára hűtőbe tesszük dermedni.
A salátához a káposztát vékony, 5 cm hosszú csíkokra vágjuk. Megszórjuk a sóval, félretesszük. Az almát is vékony csíkokra vágjuk, megcsepegtetjük a citromlével, összeforgatjuk. 20 perc múlva a káposztát kinyomkodjuk, egy tálba tesszük az almacsíkokkal, a szintén vékonyra vágott medvehagymával vagy újhagymával, összekeverjük a majonézzel. Fogyasztásig hűtőbe tesszük.
A fürjtojást megfőzzük (forrástól számított 3 perc alatt kész). Akkor lesz szép, ha kicsit megtörjük a héjukat és hideg vízben hagyjuk állni, amíg teljesen kihűlnek, és csak akkor hámozzuk meg.
Tálalás előtt a töltött tojások héját óvatosan megtörjük, eltávolítjuk.
A salátát egy tálon elrendezzük, ráültetjük a tojásokat, a maradék főtt tojássárgát itt-ott ráreszeljük, piros arannyal díszítünk.