Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz omlós a húsvéti sonka: tippek a vásárláshoz és a főzéshez

Az ünnepi asztal dísze a sonka. A jól elkészített, ízletes, omlós sonka asztalra kerülése azonban nem olyan egyértelmű, mint amilyennek hangzik: a sonkavásárlás rizikós dolog.

Így válasszunk sonkát!

A sonkaválaszték igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. A mennyiség változó, azok számára a családok számára, akik az ünnep alatt csak egyszer, maximum kétszer esznek a sonkából, azoknak bővel elegendő, ha 1,5-2 kilós húsokat vesznek, míg azok, akik szeretnének egy lapockából vagy combból készített sonkalantot, azok minimum 5 kilós pakkal térhetnek haza.

HÚSVÉTI SONKA HÁZI TORMÁVAL recept >>> 

A kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk. Aki tart attól, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takarhat, az keressen olyan kötözött sonkákat, amelyek lapmetszettel rendelkeznek, azaz a füstölt, kötözött sonkát félbe vágták, s úgy zsugorfóliázták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

A metszet sokat elárul a sonkáról. Nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem található véraláfutások.

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.

Bár nem szerencsés, de ha mégis gyors páccal érlelt sonkát választanánk, akkor semmiképp ne válasszunk olyat, amelynek a vákuumcsomagolása nedvességet tud kihúzni a húsból, azaz a fóliázott hús körül nedvesség fedezhető föl. Ha ilyet látunk, biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.

ÍGY LESZ TÖKÉLETES A HÚSVÉTI SONKA - ARANYSZABÁLYOK ÉS BEVÁLT PRAKTIKÁK! >>> 

Azoknak, akik egyáltalán nem járatosak a sonkafőzésben és nem mernek nekiállni az ünnepi fogás elkészítésének, azok tökéletes megoldást jelenthet a főzött sonkákból álló választék, amely ugyan még meglehetősen szűk, de a keresletnek köszönhetően a piacon van.

10+1 SZUPER HÚSVÉTI SÜTEMÉNY, AMIT EL KELL KÉSZÍTENED! >>> 

Így főzzük meg a sonkát!

A sonka főzése azonban nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele. A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe beáztatjuk. A főzéshez friss vizet forralunk, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom a sonkák.

A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerekkel (kakukkfű, zsálya) is tovább variálhatjuk.

A főzésből visszamaradó sonkalevet nem szabad kidobni, hiszen tökéletes alapja egy jóféle bablevesnek, krumplilevesnek, vagy bármilyen más tartalmas ragulevesnek. Ha nem szeretnénk rögvest felhasználni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Ezek is érdekelhetnek

Friss