hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Így lesz omlós a húsvéti sonka: tippek a vásárláshoz és a főzéshez

A húsvéti asztal nélkülözhetetlen kelléke a sonka. Az igazán ízletes és omlós sonka elkészítése azonban nem is annyira egyértelmű, mint amilyennek elsőre tűnik: a sonkavásárlás rizikós dolog.

Így válasszunk húsvéti sonkát!

A boltok sonkaválasztéka igen széles. Mivel egyre többen keresik a kevésbé zsíros, bőrtől és bőr alatti zsíroktól mentes sonkákat, ezért kelendők a különféle kötözött sonkák, illetve a nagyobb combokból, frikandóból, lapockából készített sonka is jó választás lehet. A mennyiség változó: azok a családok, akik húsvétkor csupán egy-két alkalommal esznek sonkát, bővel elegendő, ha 1,5-2 kilós darabot vásárolnak, míg azok, akik szeretnének lapockából vagy combból készített sonkalantot, azok minimum 5 kilós pakkal térhetnek haza.

Húsvéti sonka házi tormával recept >>> 

A kötözött sonkák esetében sokszor van az az érzésünk, hogy zsákbamacskát veszünk. Aki tart attól, hogy a szép külcsín gyenge belsőt takarhat, az keressen olyan kötözött sonkákat, amelyek lapmetszettel rendelkeznek, azaz a füstölt, kötözött sonkát félbe vágták, s úgy zsugorfóliázták, hogy biztosan tudjuk, mi kerül a kosarunkba.

A metszet sokat elárul a sonkáról. Nem csak a zsírtartalommal szembesülhetünk, hanem azt is láthatjuk, hogy jó minőségű hússal van-e dolgunk. A jó füstölt sonka színe egyöntetű bordó, sötét rózsaszínbe hajló, a metszeten nem található véraláfutások.

Ha bőrös sonkát választunk, akkor a bőrt is vegyük górcső alá, csak olyan sonkát vegyünk meg, amelynek bőre egységes, szépen tisztított és szőrtelenített. A sonka nyomásra nem lehet puha, de túl kemény sem, s semmiképp ne vegyünk olyan árut, amelyről hiányzik a címke.

Bár nem szerencsés, de ha mégis gyors páccal érlelt sonkát választanánk, akkor semmiképp ne válasszunk olyat, amelynek a vákuumcsomagolása nedvességet tud kihúzni a húsból, azaz a fóliázott hús körül nedvesség fedezhető föl. Ha ilyet látunk, biztosak lehetünk benne, hogy gyenge minőségű áruval van dolgunk.

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka - aranyszabályok és bevált praktikák >>> 

Azoknak, akik egyáltalán nem járatosak a sonkafőzésben és nem mernek nekiállni az ünnepi fogás elkészítésének, azok tökéletes megoldást jelenthet a főzött sonkákból álló választék, amely ugyan még meglehetősen szűk, de a keresletnek köszönhetően a piacon van.

10+1 szuper húsvéti sütemény, amit el kell készítened! >>> 

Így főzzük meg a sonkát!

A sonka főzése azonban nem ördöngösség, így kezdők is megpróbálkozhatnak vele. A sonkát a főzés megelőző este hideg vízbe beáztatjuk. A főzéshez friss vizet forralunk, majd abban főzzük a sonkát, pontosan annyi órán át, ahány kilót nyom a sonka.

A főzővíznek épp csak gyöngyöznie kell, amíg fő a sonka. Akkor jó a hús, ha a húsvilla már minden akadály nélkül, könnyen siklik benne. A főzővizet ízesíthetjük is, kerülhet bele vöröshagyma, fokhagyma, babérlevél, különféle zöld fűszerekkel (kakukkfű, zsálya) is tovább variálhatjuk.

A főzésből visszamaradó sonkalevet nem szabad kidobni, hiszen tökéletes alapja egy jóféle bablevesnek, krumplilevesnek, vagy bármilyen más tartalmas ragulevesnek. Ha nem szeretnénk rögvest felhasználni, akkor nyugodtan le is fagyaszthatjuk.

Ajánljuk még:

Ezek is érdekelhetnek

Friss

Friss