Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsvéti maradékmentés: retro tojáskrém maradék főtt tojásból

Húsvétkor rengeteg tojást főzünk, rendszerint többet, mint kellene, és lássuk be, a kemény tojást hamar meg lehet unni. Az ünnepek végeztével aztán évről-évre ott maradunk több tucattal belőle, amiből csinálhatunk ugyan egy jó kis rakott krumplit, de a tojáskrém legalább annyira jó megoldás a maradék felhasználására.

A tojáskrém amúgy is remek partiétel. Pontosan emlékszem arra a gimis házibulira, ahol először kóstoltam. Szerelem volt első harapásra, hiszen ez a krém egyszerűségében is tökéletes! A házigazda srác anyukája egy óriási „vájlinggal” készített belőle, mielőtt lelépett. Amikor aztán a sok éhenkórász tini beállított, mind a konyhába mentek először, és amíg a tál teljesen ki nem ürült, el se mozdultak onnan. Amíg a kaja kitartott, addig se tánc nem volt, se vörösboros kólázás.

A tojáskrém nem csak finom, de olcsó étel is, amihez nem kell sok hozzávaló, az arányokra azonban ügyelni kell, mert odafigyelés nélkül unalmas és jellegtelen lesz.

Bár manapság ritkán használjuk, a karakteres íz szempontjából ennél az ételnél kiemelten fontos, a kacsa, vagy libazsír, vaj helyett. Ha retro élményre vágyunk, magyar mustárral dolgozzunk, de ha már profik vagyunk, és variálnánk, izgalmas kipróbálni dioni vagy magos változatokkal is. A hagymákkal is kísérletezhetünk, sőt, egy gerezd fokhagymát is elbír a krém. Egy azonban biztos. Igazán jó tojáskrémet csak úgy csinálhatunk, ha kevergetés közben folyamatosan kóstolgatunk, így finomhangolhatjuk ugyanis a legjobban az ízeket. Készítsünk bátran sokat, el fog fogyni.


Hozzávalók:

(6 fő részére)

  • 6 tojás
  • 3 ek libazsír
  • 1 ek mustár
  • 2 újhagyma, szárastól vagy egy cserép friss snidling
  • bors

Elkészítése:

  1. Főzd keményre a tojást. Hámozd meg, és villával törd rusztikus állagúvá.
  2. Karikázd a lehető legvékonyabbra az újhagymát. Ha nincs újhagyma, snidlinget is használhatsz.
  3. Tedd tálba a tojást a libazsírral, hagymával, mustárral és fűszerekkel, aztán keverd addig, míg homogén masszát nem kapsz. Időnként kóstolj, hogy lásd, nem hiányzik-e belőle valami.
  4. Tálald friss kovászos kenyérrel, vagy pirítóssal és kínálj hozzá hónapos retket.

 

Ezek is érdekelhetnek