Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Foszlós kakaós kalács

75 perc
mester
megfizethető
6 adag
Hozzávalók
  • 2,5 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 1 mk só
  • 2 db tojássárgája
  • 10 dkg vaj
  • 2 ek étolaj
  • 1 ek keserű kakaópor
  • A kenéshez:
  • 1 db egész tojás
  • A kalács mosdatáshoz:
  • 1 ek cukor
  • 2 ek víz

Elkészítés

  1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, majd belemorzsoljuk az élesztőt, és felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, és az élesztőt és elkezdjük összeállítani a tésztát. Ha kezd összeállni akkor a felolvasztott vajat, és az olajat apránként bele dolgozzuk a tésztába. Jól kidolgozzuk a tésztát, majd ketté vesszük. Az egyiket megszórjuk liszttel és letakarjuk 30 percig meleg helyen kelesztjük.
  2. A tészta másik felébe beledolgozzuk a kevés vízzel feloldott kakaót és összegyúrjuk, szintén meghintjük liszttel, letakarjuk, és 30 percig együtt kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Ha megkeltek a tészták akkor, átgyúrjuk őket, majd mind két tésztát kettéosztjuk és 4 kis gombócot készítünk.
  3. A gyúrótáblát megolajozzuk,és mind a 4 gombócból rudakat formálunk, aztán négyes fonással összefonjuk. Egy olajjal kikent formába tesszük a fonott kalácsot, és 30 percig újra kelesztjük. Ha megkelt, akkor felvert tojással lekenjük, majd betoljuk az előmelegített sütőbe, 25 alatt szép pirosra, ropogósra sütjük. A tetejét megkenjük cukros vízzel, mert így szép fényes lesz a kalács.

13 ISTENI FONOTT KALÁCS A HÚSVÉTI ÜNNEPI ASZTALRA! >>>

ÁLOMSZÉP CSOKIS FONOTT KALÁCS - LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE! >>>

SÓS ÉS TÖLTÖTT KALÁCSOK HÚSVÉTRA - 12 KIHAGYHATATLAN RECEPT >>> 

Megjegyzés

Nálunk a húsvét kalács nélkül nem telhet el,mert a sonkát,és a tojást kaláccsal szeretjük enni.Ez egy új receptem, mert az unokák nagyon szeretik a kakaós kalácsot, gondoltam meglepem őket, - Szekeres Lajosné Klári

Ezek is érdekelhetnek

Friss