A sonka az ünnepi asztal egyik főszereplője. Ám hiába készítjük elő gondosan és főzzük tökéletesre, könnyen tönkretehetjük, ha rosszul szeleteljük fel. Eláruljuk, mire érdemes figyelni a sonka szeletelése közben, hogy látványra is hibátlan legyen a végeredmény.

A húsvéti készülődés során nagy gondot fordítunk arra, hogy a sonka pácolása és főzése megfelelő legyen. Ám a jó minőségű sonka kiválasztása, majd a helyes főzése még csak fél siker, ugyanis a sonka szeletelése legalább annyira fontos lépés a tálalás előtt. Összegyűjtöttük a legjobb tippeket, hogy a sonkaszeletek ne legyenek se túl vastagok, se túl vékonyak, és ne szakadjanak el vágáskor – de haladjunk lépésről lépésre. 

sonka szeletelése
A húsvéti sonka szeletelése rejthet néhány buktatót magában, de segítünk, hogy tökéletes legyen a végeredmény
FOTÓ: IGOR NORMANN / SHUTTERSTOCK

Az előkészületek: a pácolás és a sonka főzése

Nulladik lépésként megemlíthető a megfelelő, jó minőségű sonka kiválasztása, ami nem bonyolult feladat, de vannak buktatói. Az egyik, hogy a legtöbb esetben csak akkor szembesülünk a húsvéti sonka minőségével, amikor nekilátunk az ünnepi menü elkészítésének. Egy korábbi cikkünkben a főváros egyik legjobb hentesét kérdeztük meg arról, hogy milyen hasznos tippeket adna a sonka vásárlásához. Ezek közül az egyik legfontosabb, hogy száraz és kellemesen füstös sonkát válasszunk. 

A boltból vagy a piacról beszerzett sonkát főzés előtt bepácolhatjuk, hogy még ízesebb legyen. A sonka pácolása történhet száraz vagy nedves hozzávalókkal – előbbi esetében ízlés szerinti fűszerekkel dörzsöljük át a felületét, utóbbi esetben pedig fűszeres lében áztassuk néhány napig. Ezután már jön a főzés, amit mindig hideg vízben kezdjünk, hogy a hús ne repedjen meg. A sonka főzési ideje függ a méretétől, de általában 1 kg sonkára kb. 1 óra főzési idővel lehet számolni. Főzés után érdemes a levében hagyni kihűlni, így szaftos marad – és a későbbi szeletelésnél is könnyebb dolgunk lesz!

Recept
Egyszerű
Húsvéti sonka házi tormával
180 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept

A sonka szeletelése: így csinálják a profik

A sonkát melegen nem lehet szépen szeletelni, ezért mindig várjuk meg, amíg kihűl. Érdemes a levében hagyni erre az időre, mert ilyenkor a kifőtt nedvességtartalmának egy részét újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen. A kihűlt sonkát egy éles, hosszú pengéjű késsel kell szeletelni. A húst mindig szálirányban, a rostokra merőlegesen vágjuk, így szép, egységes szeleteket kapunk, amelyek nem nem szakadnak el. 

Ha csontos a sonka, akkor keressük meg, hol található benne a csont, vágjuk el, és több részletben szeleteljük fel. A profi séf videóban mutatja meg a helyes technikát. 

Extra tippek a tálaláshoz

A vékonyra szeletelt sonka tökéletes reggelire, kiváló a hidegtálakhoz. Tormával, főtt tojással vagy friss kaláccsal igazi húsvéti fogás lesz belőle. Ha nem szeretnénk hidegen tálalni, rövid időre gőz fölé tehetjük a szeleteket, hogy újra életre keljen az ízviláguk.

(Forrás)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.