Bár a sonkafőzés alapvetően nem túl bonyolult feladat – hiszen elég, ha az előzőleg beáztatott füstölt húst bő vízben puhára főzzük –, néhány alapszabályt mégis fontos betartani a tökéletes végeredményhez.

A sonkafőzés során például gyakori hiba, ha a főzővízből kimaradnak azok az extra hozzávalók, amelyektől igazán ízletes lesz a hús. Az alábbiakban eláruljuk azokat a lépéseket, amelyeket érdemes követnünk ahhoz, hogy mennyeien finom sonkát tegyünk a húsvéti asztalra.

sonka
Érdemes néhány fontos szabályt betartani ahhoz, hogy igazán finom legyen a sonka
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Ezért fontos a sonka áztatása

Ahogyan arról már korábban írtunk, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi. Ez a lépés azért fontos, hogy a sonkából távozzon a felesleges só. 

Érdemes tudni, hogy a tarját vagy a kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, ami után nyugodtan elkezdhetjük a főzést – ehhez mindig friss vizet használjunk.

Jöhetnek a titkos fűszerek

A sonka mellé tehetünk az edénybe 3-4 gerezd fokhagymát, 1 fej vöröshagymát, 8-10 szem borsot és 1-2 darab babérlevelet is. Amennyiben pedig különlegesebb ízekre vágyunk, akkor kipróbálhatjuk a szegfűborsot vagy a borókabogyót. Sőt, akár kolbász is kerülhet a sonka mellé, amitől a hús mellett a főzőlé is finomabb lesz. 

A sonkafőzés időigényes feladat, 4-5 óra is lehet, mire a hús megpuhul
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Nem szabad kapkodni vele!

A sonkát úgy kell készíteni, mintha húsleves lenne: annyi vízben főzzük, ami a húst ellepi – ehhez persze nagy lábasra lesz szükségünk. Emellett az is fontos, hogy takarék lángon főzzük, a leve épp csak gyöngyözzön. Bár a főzési idő a sonka méretétől is függ, azért 4-5 óráig biztosan eltart, mire a hús vajpuha lesz, és a csont (ha van benne) könnyen kihúzható belőle. 

Ha a sonka elkészült – amit villával is ellenőrizhetünk –, tegyünk az edényre egy fedőt, és hagyjuk a főzőlében kihűlni a húst. Ezzel elkerülhetjük, hogy a sonka kiszáradjon, lefedve ugyanis finom omlós és szaftos marad. 

Ezért ne öntsd ki a főzőlevet!

Mivel a sonkalé átveszi a hús füstös-sós ízét, valamint a fűszerek aromáját, így számos étel tökéletes alapja lehet. A főzőléből készíthetünk például egy finom levest, de bab-, lencse- vagy akár krumplifőzeléket is. 

Akkor sincs gond, ha egy-két napon belül nem használjuk fel a sonka főzőlevét, ilyenkor kisebb adagokban érdemes lefagyasztani – ez nagyon jól jön majd hetekkel később, amikor egy ízletes levest szeretnénk főzni. 

Forrás: SóBors

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.