A sonkafőzés során például gyakori hiba, ha a főzővízből kimaradnak azok az extra hozzávalók, amelyektől igazán ízletes lesz a hús. Az alábbiakban eláruljuk azokat a lépéseket, amelyeket érdemes követnünk ahhoz, hogy mennyeien finom sonkát tegyünk a húsvéti asztalra.
Ahogyan arról már korábban írtunk, a nyers, füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi. Ez a lépés azért fontos, hogy a sonkából távozzon a felesleges só.
Érdemes tudni, hogy a tarját vagy a kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, ami után nyugodtan elkezdhetjük a főzést – ehhez mindig friss vizet használjunk.
A sonka mellé tehetünk az edénybe 3-4 gerezd fokhagymát, 1 fej vöröshagymát, 8-10 szem borsot és 1-2 darab babérlevelet is. Amennyiben pedig különlegesebb ízekre vágyunk, akkor kipróbálhatjuk a szegfűborsot vagy a borókabogyót. Sőt, akár kolbász is kerülhet a sonka mellé, amitől a hús mellett a főzőlé is finomabb lesz.
A sonkát úgy kell készíteni, mintha húsleves lenne: annyi vízben főzzük, ami a húst ellepi – ehhez persze nagy lábasra lesz szükségünk. Emellett az is fontos, hogy takarék lángon főzzük, a leve épp csak gyöngyözzön. Bár a főzési idő a sonka méretétől is függ, azért 4-5 óráig biztosan eltart, mire a hús vajpuha lesz, és a csont (ha van benne) könnyen kihúzható belőle.
Ha a sonka elkészült – amit villával is ellenőrizhetünk –, tegyünk az edényre egy fedőt, és hagyjuk a főzőlében kihűlni a húst. Ezzel elkerülhetjük, hogy a sonka kiszáradjon, lefedve ugyanis finom omlós és szaftos marad.
Mivel a sonkalé átveszi a hús füstös-sós ízét, valamint a fűszerek aromáját, így számos étel tökéletes alapja lehet. A főzőléből készíthetünk például egy finom levest, de bab-, lencse- vagy akár krumplifőzeléket is.
Akkor sincs gond, ha egy-két napon belül nem használjuk fel a sonka főzőlevét, ilyenkor kisebb adagokban érdemes lefagyasztani – ez nagyon jól jön majd hetekkel később, amikor egy ízletes levest szeretnénk főzni.
Forrás: SóBors
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.