Húsvét

Szuper húsvéti desszert: narancsos-mandulás legyezőkalács

Ha húsvétkor szeretnéd elkápráztatni a családot és a vendégeket egy igazán mutatós kaláccsal, ne keress tovább! A narancsos-mandulás legyezőkalács íze fantasztikus, a kinézete pedig egyszerűen csodás. Mutatjuk ennek a húsvéti desszert szuper receptjét.

Kelt tésztából is lehet dekoratív desszerteket készíteni, jó példa rá a legyezőkalács. Ha követed az elkészítésre vonatkozó instrukciókat, biztosan sikerülni fog ez a látványos desszert, ami szépen mutat majd az ünnepi asztalon. Ez a húsvéti desszert nem szokványos, de annyira mutatós és olyan finom, hogy ha elkészíted, ezentúl tradicionális fogássá válik majd.

Húsvéti desszert: Finom és különleges, legyező alakja miatt szép is ez a kalács / Fotó és recept: Vidék íze magazin
Húsvéti desszert: Finom és különleges, legyező alakja miatt szép is ez a kalács / Fotó és recept: Vidék íze magazin

Szuper húsvéti desszert: narancsos-mandulás legyezőkalács receptje

A húsvét elmaradhatatlan része a kalács és a répatorta, ám érdemes időről időre újítani, kipróbálni más recepteket, újszerű ízeket. A mandulás legyezőkalács íze is csodás, de a formája is mutatós, a narancs pedig igazán különlegessé teszi az egész sütemény aromáját. Az elkészítés picit trükkös, de képekkel és lépésről lépésre szóló magyarázattal segítjük, hogy a húsvét mindenki számára ünnep, ne pedig stresszes időszak legyen.

Hozzávalók a narancsos-mandulás legyezőkalácshoz:

A tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 1,5 dkg élesztő
  • 2 dl tejszín
  • 2 tojássárgája
  • 2 ek. narancslé
  • 2 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 db felvert tojás a tetejére

Az összeállításhoz:

  • kb. 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 10-15 dkg durvára darált mandula
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 zacskó nagy szemű arany mazsola
  • fél dl rum
  • fél dl narancslikőr
  • 2 db kezeletlen narancs

Elkészítése:

  1. Beáztatjuk a rum és a narancslikőr keverékébe a mazsolát.
  2. Az élesztőt egy pohárban kis cukorral kikeverjük, hagyjuk állni.
  3. Közben egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, egyik oldalára szórjuk a porcukrot és a sót, hozzáadjuk a két tojássárgáját. Ráöntjük a meglangyosított tejszínt és a narancslevet, végül rákanalazzuk az élesztőt is. Kézzel vagy géppel lágy tésztát dagasztunk. Ha kell, kevés langyos vízzel vagy pici liszttel korrigáljuk az állagát. Cipót formázunk belőle, és letakarva hagyjuk megkelni. Utána kinyújtjuk. Három egyenlő széles csíkra felvágjuk.
  4. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, a vaníliás cukorral, belekeverjük a mandulát, hozzáreszeljük a két narancs héját.
5. Megkenjük vele a tésztacsíkokat.
5. Megkenjük vele a tésztacsíkokat.

 

6. Megszórjuk a leszűrt mazsolával. Kicsit bele is nyomkodjuk, ne potyogjanak le.
6. Megszórjuk a leszűrt mazsolával. Kicsit bele is nyomkodjuk, ne potyogjanak le.

 

7. A tésztát négyzetekre vágjuk, egymásra tesszük.
7. A tésztát négyzetekre vágjuk, egymásra tesszük.

 

8. Letakarva ismét kelesztjük, végül a tetejét lekenjük felvert tojással, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.
8. Letakarva ismét kelesztjük, végül a tetejét lekenjük felvert tojással, és közepesen meleg sütőben szép pirosra sütjük.

Fotók és recept: Vidék íze magazin

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.