A citromos minyon egy igazi klasszikus édesség, amiről gyerekkorunk cukrászdai élményei jutnak eszünkbe. Ez a viszonylag kis méretű, mégis ízben rendkívül gazdag édesség kiemelkedő helyet foglal el a retró sütemények között.

A citromos minyon puha piskótalapból készül, amit ebben az esetben finom, citromos krém gazdagít. A süti igazi varázsa azonban a szintén citromos ízű cukormázban rejlik, amely tökéletesen körülöleli a süteményt. Ez az édesség nemcsak a délutáni kávé mellé esik jól, hanem húsvéti vendégvárónak is remek választás. Ha kedvet kaptál a Vidék íze magazin kiváló desszertjének az elkészítéséhez, akkor már mutatjuk is hozzá a receptet!

minyon
Citromos minyon – húsvéti vendégvárónak is tökéletes választás
FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN

Így készül a citromos minyon!

Előkészítés: 70 perc 

Sütés: 15 perc 

Pihentetés: 1 óra 

Hozzávalók (20-30 darabhoz): 

A piskótához: 

  • 15 dkg finomliszt 
  • 5 dkg keményítő 
  • 1 kávéskanál sütőpor 
  • 1 csipet só 
  • 6 tojás 
  • 15 dkg kristálycukor 
  • 2 evőkanál olaj 
  • 2 evőkanál citromlé 

A krémhez: 

  • 3 dl tej 
  • 1 púpozott evőkanál finomliszt 
  • 1 púpozott evőkanál étkezési keményítő 
  • 2 kezeletlen citrom reszelt héja 
  • 10 dkg puha vaj 
  • 10 dkg porcukor 

A bevonáshoz: 

  • 30 dkg porcukor 
  • 2 citrom leve 
  • 1-2 csepp sárga ételfesték  

Elkészítés: 

  1. A piskótához egy tálban összekeverjük a lisztet a keményítővel, a sütőporral és a sóval. 
  2. A tojásfehérjéket a cukorral habbá verjük. A tojássárgájákat egyesével beledolgozzuk a cukros tojáshabba, végül belekeverjük az olajat és a citromlevet is. Hozzászitáljuk a lisztes keveréket, jól összeforgatjuk. 
  3. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, beleöntjük a masszát, és 180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük. Rácson kihűtjük, majd megfordítjuk, és lehúzzuk róla a sütőpapírt.  
  4. A krémhez sűrű pudingot főzünk a tejből, a lisztből és a keményítőből, hagyjuk kihűlni. A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral és a citromhéjjal, majd összedolgozzuk a kihűlt pudinggal. 
  5. A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, megtöltjük a krémmel, és egy-két órára berakjuk a hűtőszekrénybe, hogy jól megdermedjen. 
  6. Ezután a süteményt 4×4 centis kockákra vágjuk. Összekeverjük az átszitált porcukrot annyi citromlével, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk. Pár csepp sárga ételfestékkel erősíthetjük a színét. 
  7. A süteménykockákat villára szúrjuk, megmártjuk a mázban, majd rácsra sorakoztatjuk. Ha már kicsit dermedt a teteje, megcsíkozzuk a maradék mázzal. Hagyjuk teljesen megszikkadni a bevonatot.  

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.