A sós pite tölteléke szinte bármi lehet: zöldségek, sajtok, húsfélék, fűszerek és különféle mártások kombinációja. A legismertebb változatok közé tartozik a quiche, amely tojásos-tejszínes alapjával krémes állagot kap, de a klasszikus magyar és balkáni piték is sokféle módon készülnek. Mi más is készülhetne húsvétkor, ha váratlan vendégek állítanak be, vagy ha nincs sok időd valami finomat készíteni, mint egy jó medvehagymás pite? A medvehagyma (Allium ursinum) egy vadon termő, fokhagymaillatú növény, amely kora tavasszal, márciustól májusig terem az árnyékos, nedves erdőkben. Az egyik legnépszerűbb tavaszi zöldfűszer, amely erős antioxidáns-tartalmának és egészségügyi hatásainak köszönhetően nagyon kedvelt. Remek pitetöltelék készíthető belőle egy kevés krémsajt és joghurt segítségével!
A laikus számára a medvehagyma levelei könnyen összekeverhetőek a mérgező őszi kikerics és a szintén mérgező májusi gyöngyvirág leveleivel. Ha szeretnél meggyőződni arról, hogy valóban a medvehagymát tartasz a kezedben, akkor nincs más dolgod, mint megdörzsölni leveleit, és ha megérzed a jellegzetes hagymaillatot, akkor biztos lehetsz abban, hogy jó helyen szüretelsz. Ha ettől is biztosabbra akarsz menni, akkor figyeld meg a medvehagyma ívesen visszahajló leveleinek szélességét. Esetükben ez nagyjából három-négy centiméter, a gyöngyvirágé viszont akár a duplája is lehet.
Kiemelt fotó: Vidék íze magazin
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.