Bonyolultnak tűnhet, de a lipcseikrémes-torta elronthatatlan desszert. Az egyetlen hátránya, hogy pillanatokon belül el fog fogyni a húsvéti asztalról.
A lipcseikrémes-torta egy klasszikus, mégis különleges sütemény, ami nemcsak ízletes, hanem igen látványos is, ezért ideális választás a húsvéti asztalra, de akár születésnapra is elkészíthető. A kétféle tészta és a főzött krém isteni ízharmóniát alkot, amit még egy kis rummal – ha gyerekek is vannak, akkor rumaromával – bolondíthatunk meg. Ezt a tortát vétek lenne kihagyni!
Lipcseikrémes-torta FOTÓ: NÉMETH ANDRÁS PÉTER / VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Lipcseikrémes-torta
Hozzávalók:
A krémhez:
5 dl tej
6 csapott ek liszt
25 dkg szoba-hőmérsékletű vaj
25 dkg porcukor
A piskótához:
4 db tojás
4 ek cukor
4 púpos ek finomliszt
A kakaós tésztához:
25 dkg finomliszt
1 púpos ek cukrozatlan kakaópor
5 dkg porcukor
1 kk szódabikarbóna
5 dkg zsír
1 db tojássárgája
kb. 1 dl tej
A lapok ecseteléséhez:
fél dl rum vagy pár csepp rumaroma
A díszítéshez:
ehető cukorszalma
tejszínhab
apró cukortojás
Először a krémet készítjük el. Kevés hideg tejben csomómentesre keverjük a lisztet. A maradék tejet felrakjuk főni. Ha felforrt, folyamatos keverés közben hozzáöntjük a lisztes tejet, és sűrűre főzzük. Áttesszük egy tálba, a tetejét szorosan lefedjük átlátszó fóliával (így nem fog bőrösödni), és hagyjuk teljesen kihűlni.
A puha vajat kihabosítjuk a porcukorral. A kihűlt lisztes pépet kézi robotgéppel kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a porcukros vajat, és levegős, könnyű krémmé verjük. Betesszük a hűtőszekrénybe, amíg elkészítjük a tésztákat.
Megsütjük a piskótát. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket az összes cukorral tejfölsűrűségű habbá verjük. A tojások sárgáját robotgéppel fellazítjuk, majd egy spatulával beleforgatjuk a tojásfehérjékből vert habba. Továbbra is a spatulával dolgozva eloszlatjuk a tojáshabban a lisztet. Két 18 cm átmérőjű tortaforma aljába sütőpapírt terítünk. A két forma között egyenletesen elosztjuk a piskótamasszát. 180 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.
Összeállítjuk a kakaós tésztát is. Egy tálban összekeverjük a lisztet, a kakaóport, a porcukrot és a szódabikarbónát. Hozzáadjuk a zsírt, összemorzsoljuk. Beletesszük a tojássárgáját, és annyi tejet, hogy rugalmas, nem ragacsos, jól nyújtható tésztát kapjunk.
Sütőpapíron három, 20 cm átmérőjű kerek lapot nyújtunk belőle. A papírral együtt áthúzzuk a tepsire, és 180 fokos sütőben körülbelül tíz perc alatt megsütjük. Még melegen körbevágjuk a lapokat a 18 cm-es tortakarika körül (hidegen már törik a tészta). A levágott tésztarészeket megőrizzük. A lapokat hagyjuk teljesen kihűlni.
Összeállítás: egy tortakartonra teszünk egy pici krémet, rátesszük az egyik kakaós lapot. Ecsettel lekenjük a rummal. Rákenjük a krém ötödét. Erre jön az egyik piskóta, arra krém, kakaós lap, rum. Krém, ismét piskóta, krém. Az utolsó kakaós lapot is lekenjük rummal, és úgy tesszük a krémre, hogy a rummal kent része kerüljön alulra. A maradék krémmel bekenjük a torta oldalát és a tetejét.
A kakaós lapokról levágott széleket morzsává törjük, és „bepanírozzuk” vele a torta oldalát. A torta tetejét sűrűn kirakjuk összevágott cukorszalmával. Tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tetejére, és pár szem cukortojást nyomunk mindegyikbe.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.