Húsvét

Így lesz tökéletes a húsvéti sonka – aranyszabályok és bevált praktikák!

Az ünnepi menü általában gazdag és sokszínű, de a lényeg mégiscsak a sonka: milyen a füstölése, mennyi rajta a zsír, lehet-e szeletelni és így tovább. Adunk néhány tippet, hogy a húsvéti sonka a lehető legjobban sikerüljön!

A nyersen megvásárolt füstölt húsvéti sonkát előző este annyi hideg vízbe kell beáztatni, ami éppen ellepi, hogy távozzon belőle a felesleges só. Másnap friss vízben tegyük fel főni, ízlés szerint adhatsz hozzá 3-4 gerezd fokhagymát, 8-10 szem borsot és 1-2 darab babérlevelet is. Ma már egyre többen inkább füstölt sertéstarját, -combot vagy -csülköt tesznek az ünnepi asztalra. A tarját vagy a kötözött sonkát elég 1-2 órán át áztatni, ezután el is kezdhetjük a főzést. A sonkát tálalásig érdemes a főzőlében hagyni, a rajta lévő madzagot csak közvetlenül fogyasztás előtt szedjük le. Nagyjából ezeket az alapismeretek kell tudni az elég jó sonka elkészítéséhez. A következő extra tippekkel azonban mennyei lesz az ünnepi asztal központi eleme, a húsvéti sonka! 

Húsvéti sonka
A húsvéti sonka akkor jó, ha omlósra, puhára főzve tálaljuk 
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Extra tippek a tökéletesre főtt húsvéti sonkához

Bárkivel előfordulhat, hogy elfelejti beáztatni a sonkát. Ha ebbe a hibába estünk, akkor sincs semmi ok az aggodalomra: enyhén ecetes vízben főzzük meg a sonkát. Ha pedig a következő „aranyszabályokat” is betartjuk, a húsvéti sonka ízletes emléke hosszan velünk marad. 

  1. A zsíros réteg megóvja a sonkát a kiszáradástól, ezért ezt nem szabad leszedni róla.
  2. Mindig akkora fazékban főzzük meg, amelyben teljesen ellepi a víz.
  3. Ne tegyük a kuktába, mert abban hamar kifő belőle a zsír, és a sonka rostjai rágóssá válnak.
  4. A főzési idő a nyers sonka súlyától (is) függ, és akár 4-5 óra is lehet. Akkor van kész, ha a beleszúrt villa már könnyen kicsúszik, illetve a csontja kihúzható belőle.
  5. A sonkát a levében hagyjuk kihűlni, mert melegen nem lehet szépen (a rostokra merőlegesen) szeletelni, ráadásul a kifőtt nedvességtartalmának egy részét ilyenkor újra magába szívja, így nem szárad ki olyan könnyen.

+ 1 tipp: a visszamaradt főzőlét vétek kiönteni, hiszen sokféle ízletes étel alapja lehet, amelyeket még különlegesebbé tesz a füstös aroma. 

A tökéletes sonka kiválasztása 

Hiába tudunk mindent a húsvéti sonka tökéletes főzéséről, ha nem tudunk jó minőségű terméket választani. Videónkból megtudhatod, mire érdemes figyelni a sonkavásárlásnál, hogy ne ezen múljon az ünnepi menü sikere. 

Hidegen, melegen is finom

A frissen főtt sonka semmihez sem hasonlítható, de tévedés lenne azt állítani, hogy csak melegen finom. Miután kihűlt, felszeletelve, a szintén a sonkalében főtt keménytojással, tormával, mustárral, friss retekkel vagy újhagymával mennyei húsvéti reggeli készülhet belőle. A szeleteléskor leeső sonkadarabkákból készíthetünk például szendvicskrémet, vagy felhasználhatjuk sonkás tészta alapanyagaként, de saláta gazdagítására épp annyira kiváló. 

Frissből vagy maradékból, jöjjenek a legjobb receptek húsvéti sonkából!

Recept
Bonyolult
Füstölt sonkás sajttekercs
40 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Nagyon sajtos sonkás rakott tészta
45 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Sajtos-sonkás croissant leveles tésztából
25 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Maradékmentő sonkás melegszendvics
20 perc
4 adag
Átlagos
Tovább a recepthez
recept
Recept
Egyszerű
Carbonara spagetti
30 perc
4 adag
Megfizethető
Tovább a recepthez
recept

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.