Ami biztosan készül húsvétkor, az a kalács. A locsolókat festett és díszített tojásokkal, csokikkal és házi aprósüteményekkel várják a háziak, az ünnepi asztalra azonban nemcsak falatkák, hanem akár húsvéti torta is kerülhet, ez is beilleszthető ugyanis a húsvéti sütemények sorába.
A húsvéti sütemények közé tartoznak a különféle kalácsok és babkák, a répatorta és a répatortás édességek, illetve akárcsak karácsonykor, sokan ilyenkor is sütnek zserbót, mézes krémest, illetve készülnek a mennyei habos desszertek is. Mivel abban nevelkedtünk, hogy az ünnepekkor, a családi összejövetelekkor sok-sok vendég érkezik.
A húsvéti sütemények koronája, a mandulás csokitorta receptje FOTÓ: VIDÉK ÍZE MAGAZIN
Egy torta nem csak születésnapkor kerülhet az asztalra. Az olyan nagy klasszikusok, mint a dobostorta vagy az Eszterházy-torta bármelyik ünnepen megállják a helyüket, a csokitorta pedig az a sütemény, aminek még az sem nagyon tud ellenállni, aki amúgy nem igazán édesszájú. A csokitortát sokféleképpen lehet extrázni, készíthetünk például Sacher-tortát, vagy triplacsokis verziót, amiben a tészta, a krém és a bevonat is csokis.
Illetve keresztezhetjük a svéd mandulatortával, mert nincs édesség, amit a magok ne tudnának még jobbá varázsolni! Íme a Vidék íze magazin szuper receptje húsvétra.
A húsvéti sütemények koronája, a mandulás csokitorta receptje
Hozzávalók:
A tésztához:
20 dkg darált mandula
8 dkg puha vaj
8 dkg cukor
10 dkg étcsoki
5 db tojás
fél csomag sütőpor
A krémhez:
15 dkg étcsoki
1 csomag csokis pudingpor
4 dl tej
3 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 kk. neszkávé
15 dkg puha vaj
2 dl tejszín
20 g instant zselatin
Az összeállításhoz és a díszítéshez:
mandulalikőr
fél marék pirított mandula
tejszínhab
csokigolyók
zselécukor
Elkészítés:
Habosra keverjük a puha vajat a cukorral, egyesével hozzádolgozzuk a tojások sárgáját. Megolvasztjuk a csokit, hozzádolgozzuk a cukros-vajas tojáshoz. Habot verünk a fehérjékből, beleforgatjuk a csokis alapba. Végül fakanállal óvatosan belekeverjük a sütőporral elkevert mandulát is. Egy papírral kibélelt kerek tortaformába simítjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük. Ha teljesen kihűlt, vízszintesen három lapba vágjuk.
A krémhez először sűrű csokipudingot főzünk a pudingporból négy deci tejjel, három evőkanál cukorral, egy csomag vaníliás cukorral. Kávéskanálnyi neszkávéval ízesítjük. Kevergetve hűtjük. Ha már csak jó meleg, de nem forró, beleszórjuk a darabokra tört csokit, és kevergetve összeolvasztjuk. A tejszínből habot verünk az instant zselatinnal. A puha vajat kihabosítjuk, végül mindezt összedolgozzuk a hideg pudinggal.
Meglocsoljuk az alsó lapot egy kis mandulalikőrrel, rákenjük a krém harmadát, és így folytatjuk. Egy kis maradék krémmel a torta oldalát is bekenjük, majd megszórjuk pirított mandulalapokkal. A kész tortát 1-2 órára behűtjük. Utána tejszínhabrózsákat nyomunk rá, csokoládégolyókkal, zselécukorral díszítjük.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.