Húsvét

Puha, foszlós és mennyei a hatos fonatú húsvéti kalács

Nincs is annál jobb, mint amikor átjárja a lakást a kalács finom illata. És milyen nagy dolog az, amikor saját magunk sütjük meg a húsvéti kalácsot, amit rögtön akár hatos fonattal is elkészíthetünk.

Puha, foszlós kalács nélkül elképzelhetetlen a húsvét. És milyen remekül illik hozzá a sonka, a kolbász, a tojás, az újhagyma és a hónapos retek. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje elkészíteni a saját kalácsodat, vagy csak egyszerűen egy új receptet szeretnél kipróbálni, akkor ehhez remek kiindulópont lehet a Vidék íze magazin hatos fonatú húsvéti kalácsa.

Készíts te is húsvétra hatos fonatú kalácsot / Fotó: Vidék íze magazin
Készíts te is húsvétra hatos fonatú kalácsot / Fotó: Vidék íze magazin

A fonott kalács receptje

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 dl 30%-os tejszín
  • 1 dl tej
  • 60 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 1 mk. só
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 db tojás a tetejére

Elkészítés:

  1. Meglangyosítjuk a tejet, szórunk bele egy teáskanál cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Összekeverjük, és megvárjuk, amíg felfut. A lisztet a dagasztógép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a többi cukrot, összevegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, beleütjük a tojást és a tojássárgáját, majd ráöntjük a tejszínt meg az élesztős tejet.
  2. Géppel dagasztjuk, míg a tészta szép sima és fényes lesz, nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz. Ekkor kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és körülbelül 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, és 6 egyforma darabra osztjuk. A darabokat egyesével meggömbölyítjük, majd letakarjuk, és 10 percig hagyjuk pihenni.
  4. Ezután a kis cipókból egyesével rudakat sodrunk, liszttel finoman meghintjük, az egyik végükön összecsípjük, majd nem túl szorosan összefonjuk hatos fonással.
  5. A kalácsot sütőpapírral borított sütőlemezre helyezzük. Felvert tojással lekenjük, és szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percig kelni. Közben a sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  6. A megkelt kalácsot még egyszer megkenjük a tojással, majd betesszük a sütőbe, és 40-45 perc alatt aranyszínűre sütjük. Végül rácsra téve hagyjuk kihűlni.

Nézd meg a hatosfonás technikáját lépésről lépésre!

Ünnepi ízek egyetlen fonatban

A kalács a húsvéti időszak legkedveltebb kelt tésztás finomsága. Puha, foszlós állaga és enyhén édeskés íze révén méltán vált a családi reggelik, uzsonnák, valamint az ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen részévé. Számtalan formában készítik: lehet töltött vagy töltetlen, diós, mákos, kakaós, mazsolás; de a kalács lelke a gondosan dagasztott, lágy kelt tészta.

A kalács különösen kiemelt szerepet tölt be a húsvéti hagyományokban. Régen a húsvéti lakoma egyik meghatározó elemeke volt, gyakran sonkával, főtt tojással és tormával együtt került az asztalra. A böjtöt követő első bőséges étkezés részeként fogyasztották, a megújulást és az élet ünneplését jelképezve. Egyes tájakon szokás volt a kalács megszenteltetése is, amit ezt követően otthon, családi körben fogyasztottak el. Az ünnepi időszaknak máig meghatározó finomsága, szinte nincs olyan család, ahol ne kerülne kalács az asztalra húsvétkor. 

A kalács különlegessége nemcsak az ízében, hanem a megjelenésében is rejlik: a fonott változatok szépek, étvágygerjesztő látványt nyújtanak. A legelterjedtebb fonási technikák között szerepel a három-, négy- vagy akár hatágú fonás is, amelyek mind más-más technikát igényelnek. A spirálszerűen csavart, úgynevezett ostoros kalács talán az egyik leglátványosabb, amibe gyakran kerül kakaós, fahéjas vagy diós töltelék, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.

(Borítókép: Vidék íze magazin)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.