Puha, foszlós kalács nélkül elképzelhetetlen a húsvét. És milyen remekül illik hozzá a sonka, a kolbász, a tojás, az újhagyma és a hónapos retek. Ha úgy érzed, hogy eljött az ideje elkészíteni a saját kalácsodat, vagy csak egyszerűen egy új receptet szeretnél kipróbálni, akkor ehhez remek kiindulópont lehet a Vidék íze magazin hatos fonatú húsvéti kalácsa.
A kalács a húsvéti időszak legkedveltebb kelt tésztás finomsága. Puha, foszlós állaga és enyhén édeskés íze révén méltán vált a családi reggelik, uzsonnák, valamint az ünnepi alkalmak nélkülözhetetlen részévé. Számtalan formában készítik: lehet töltött vagy töltetlen, diós, mákos, kakaós, mazsolás; de a kalács lelke a gondosan dagasztott, lágy kelt tészta.
A kalács különösen kiemelt szerepet tölt be a húsvéti hagyományokban. Régen a húsvéti lakoma egyik meghatározó elemeke volt, gyakran sonkával, főtt tojással és tormával együtt került az asztalra. A böjtöt követő első bőséges étkezés részeként fogyasztották, a megújulást és az élet ünneplését jelképezve. Egyes tájakon szokás volt a kalács megszenteltetése is, amit ezt követően otthon, családi körben fogyasztottak el. Az ünnepi időszaknak máig meghatározó finomsága, szinte nincs olyan család, ahol ne kerülne kalács az asztalra húsvétkor.
A kalács különlegessége nemcsak az ízében, hanem a megjelenésében is rejlik: a fonott változatok szépek, étvágygerjesztő látványt nyújtanak. A legelterjedtebb fonási technikák között szerepel a három-, négy- vagy akár hatágú fonás is, amelyek mind más-más technikát igényelnek. A spirálszerűen csavart, úgynevezett ostoros kalács talán az egyik leglátványosabb, amibe gyakran kerül kakaós, fahéjas vagy diós töltelék, hogy még gazdagabb ízélményt nyújtson.
(Borítókép: Vidék íze magazin)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.