Húsvétkor elmaradhatatlan a kalács. Minden családban megvan a féltve őrzött recept, ami generációkon át öröklődik, sokan viszont kísérleteznek, kipróbálnak új recepteket, új formákat. A húsvéti fonott kalács viszont nemcsak édes, hanem sós, sőt töltött is lehet!
Nincsen húsvét kalács nélkül, vagyis szép, aranybarna fonott kalács nélkül. Minden családnál asztalra kerül ilyenkor valamilyen formában ez az édes kelt tészta, ám nincs leírva sehol, hogy a húsvéti fonott kalács csak és kizárólag édes lehet! Farkasinszki Ildikó süticoach, a Mindmegette maestrója ezúttal egy fantasztikus, de sós kalácsot készített, aminek a töltelékét sonka, főtt tojás, tejszínes torma és snidling is ízesíti!
Húsvéti fonott kalács sonkával és tormával FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE
Egy kalács nemcsak finom, de szép is, elmaradhatatlan eleme a húsvéti asztalnak. Nincs is jobb reggeli egy szelet puha kalácsnál, ami mellé kortyolhatunk meleg teát vagy kakaót, de meg is kenhetjük vajjal, erre helyezhetünk egy szelet sonkát, egy karika főtt tojást, és ropogtathatjuk mellé a friss retket vagy a ress újhagymát. De mi van akkor, ha mindezek belekerülnek a kalácsba? Létrejön egy olyan recept, és persze olyan kalács, aminek nem lehet majd ellenállni!
Húsvéti fonott kalács sonkával és tormával, íme a recept videón
Hozzávalók:
A tésztához:
2 dl tej
1 tk. kristálycukor
2 dkg friss élesztő
1 ek. olívaolaj
1 db tojás
45 dkg finomliszt
1 tk. só
A töltelékhez:
30 dkg főtt, füstölt sonka vagy füstölt hús
4 db főtt tojás
½ mk. őrölt bors
½ mk. só
1 csokor metélőhagyma
2-3 ek. tejszínes torma
A kenéshez:
1 db tojás
Elkészítés:
A tejet langyosra melegítjük, kimérünk belőle 1 dl-t, hozzáadjuk a cukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt.
A maradék tejet a robotgép táljába öntjük, hozzáadjuk az olajat és a tojást, majd a géppel összekeverjük össze, és a felfutott élesztőhöz öntjük.
A lisztet egy másik tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, alaposan összekeverjük, és ez is mehet az élesztős-tojásos keverékbe.
A robotgéppel 6-8 perc alatt alaposan kidagasztjuk a tésztát, majd letakarjuk, és meleg helyen hagyjuk a duplájára kelni.
A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre borítjuk, átgyúrjuk, és három egyenlő részre osztjuk. A tésztadarabokat szoros gombócokká formázzuk, majd ismét letakarjuk, és hagyjuk kelni, míg elkészítjük a tölteléket.
Míg kel a tészta, a főtt sonkát és a főtt tojásokat apró kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és összekeverjük a felaprított metélőhagymával, valamint annyi tormával, hogy jól kenhető krémet kapjunk.
A tésztagombócokat egyenként kb. 35 × 30 cm nagyságú téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a sonkás-tormás töltelékkel. A két szélét behajtjuk egy kicsit, majd szorosan feltekerjük, mint a bejglit, és egy kicsit megsodorjuk, hogy hosszúkás rudat kapjunk.
A három töltött tésztarudat összefonjuk, egy szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és megkenjük felvert tojással, majd hagyjuk 25-30 percig kelni.
A sütőt előmelegítjük 185 fokra.
Ha letelt a kelesztési idő, ismét megkenjük a kalácsot felvert tojással, és a tepsit az előmelegített sütőbe tesszük.
A sütő hőfokát 180 fokra mérsékeljük, és kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük a kalácsot.
Rácsra téve hagyjuk kihűlni, majd szeleteljük és tálaljuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.