Íme Borbás Marcsi ünnepi menüje: ezt eszi nagypénteken és húsvétkor

Borbás Marcsi receptjeit évről évre sokan próbálják ki. A Gasztroangyal című tévéműsorban az ország legjobb, legkülönlegesebb receptjeit kereste a műsorvezető. Sok helyen elmondta, fontosak számára a hagyományok, az élet megannyi területén figyel arra, hogy kövesse szüleink, nagyszüleink szokásait – nem csak az étkezés terén. Nagypénteki és húsvéti étkezéseiben is követi a régről ismert szokásokat: nagypénteken húsmentes fogásokkal készül, húsvét ünnepén pedig szívesen készít bárányt.
Az év egyik legszigorúbb böjti napján Borbás Marcsi is húsmentes menüt készít. Mint egy cikkben leírta, ilyenkor csíkmadarasi krumplilevest tálal, palacsintával. A krumplileves receptje egyszerű, ugyanakkor extra hozzávalóként azonban sáfrányos szeklice kerül bele, illetve juhtúróból gombóckák. De a palacsinta nem mindennapi, a szokásosnál érdekesebb, és gazdagabb ízű, csúsztatott palacsinta készül Borbáséknál nagypénteken. Ezek különlegessége, hogy tésztájuk egészen könnyű, habos, és a palacsintáknak csak egyik oldalát kell megsütni. A rétegek közé narancslé és cukros darált mák kerül nála.
A gasztronómia világában híressé vált műsorvezető a hagyományokat követve húsvétkor szívesen készít bárányt. Receptjében fejenként egy báránycsülköt javasol. Azok számára, akik nem kedvelik a bárányt, mézes mustáros csülköt ajánl, köretnek pedig tejszínes rakott burgonyát. Desszertnek a sokaknál kedvencnek számító mézes krémes készül Borbáséknál is.
A sátoros ünnepek az évek során klasszikus menüsorokkal fonódott össze. Húsvétvasárnap a feltámadás ünnepe, amelyhez az ételszentelés hagyománya kapcsolódik. A hívek kosarakban bárányhúst, sonkát, kalácsot, tojást és bort visznek a templomba, ahol a pap megáldja azokat. Mint korábban írtunk róla, miden ételnek szimbolikus jelentése van, amely kapcsolódott Jézus szenvedéseihez, halálához, feltámadásához, ahhoz az áldozathoz, amelyet az emberiségért hozott.
A húsvéti ételek sorában a bárány Jézust, a bor Krisztus vérét jelképezi, a tojás az élet, az újjászületés szimbóluma, a sonka a parasztélet gazdasági és kultikus rendje következtében vált jellegzetes húsvéti étellé.
A piros tojás Krisztus vérét jelképezi: a legenda szerint a keresztfán függő Krisztus vére lecsöppent, és megszínezte az ott imádkozó nő kosárban található tojásokat. A különböző mintákkal díszített hímes tojások az életet, termékenységet és védelmet szimbolizálják. A tojások díszítésére számos technika létezik, mint például a viaszolás, karcolás vagy berzselés. A húsvéti ételek közös elfogyasztása erősíti a családi és közösségi kötelékeket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.