A húsvéti desszertek sora végtelen, de érdemes az ünnepekre is elkészíteni egy-egy hétköznapi sütit, például a délutáni kávézáshoz. Jó választás lehet az almás kocka, amit most diós morzsával tettünk még gazdagabbá.
A húsvéti asztal általában tele van krémes tortákkal, habos csodákkal és olyan sütikkel, amiket napokig készítünk, majd tíz perc alatt eltüntetünk. De mi van akkor, ha csak egy egyszerű kávézást tervezünk a teraszon vagy egy kis leülést a barátnőkkel az ünnepi pörgés közepén? Ilyenkor jön jól egy olyan süti, ami nem akar többnek látszani, mint ami: egyszerű, gyors, de mégis különleges. Ez az almás kocka épp ilyen. A puha, illatos tésztát lédús alma teszi szaftossá, a tetejére kerülő ropogós diós morzsa pedig gondoskodik arról, hogy az első falatnál mindenki beleszeressen. Nem kell hozzá fél napot a konyhában tölteni, mégis garantáltan elnyeri a család tetszését – sőt, lehet, hogy titokban még a kalácsnál is jobban fogy majd!
A fahéjas tejszínhab tökéletessé teszi ezt az egyébként is nagyon finom almás kockát / Recept és fotó: Vidék íze magazin
Almás kocka diós morzsával
Előkészítés: 30 perc
Hűtés: 30 perc
Sütés: 25 perc
1 adag: 260 kcal
Hozzávalók (1 nagy tepsihez):
A tésztához:
40 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
56 dkg liszt
1 kávéskanál őrölt fahéj
fél csésze durvára tört dió
A töltelékhez:
1,5 kg alma
2 evőkanál vaj
fél csésze durvára tört dió
őrölt fahéj, szegfűszeg
cukor ízlés szerint
Elkészítés:
Habosra keverjük a vajat a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a fahéjat meg a lisztet. Három egyforma részre osztjuk az összegyúrt tésztát. A kétharmadát egyenletesen beleszórjuk egy tepsi aljába, kézzel elegyengetjük, kis oldalfalat is csinálunk (ha úgy egyszerűbb, akkor lisztezett deszkán nyújthatjuk is). Legalább fél órára berakjuk a hűtőszekrénybe.
Az egyharmadhoz hozzágyúrjuk a fél csésze diót, és ezt is hideg helyre tesszük.
Közben az almát meghámozzuk, a csutkáját kiszedjük, felszeleteljük vékonyan, és a vajon a fűszerekkel roppanósra pároljuk. Hozzákeverjük a fél csésze diót.
A tepsiben lévő, lehűtött tésztát 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és tíz percig elősütjük. Kivesszük, rákanalazzuk az almás-diós tölteléket. A tetejére morzsoljuk a diós tésztát. Visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Ha kihűlt, kockára vágjuk. Fahéjas tejszínhabot adunk mellé.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.