Húsvét

Húsvéti sonka, egy kis csavarral - ha így készíted el idén, garantált a siker!

Mézes-mázos sült sonka
Ha úgy érzed, idén a főtt-füstölt húsvéti sonkánál eggyel extrább fogással készülnél, akkor mutatunk egy káprázatos, mézes-mázos sült sonka receptet, ami hidegen és melegen egyaránt tálalható, sőt, vékonyra szeletelve akár szendvicsbe is tökéletes.

Közeleg a húsvét, és kevés olyan család akad, ahol ilyenkor ne a húsvéti sonka lenne az ünnepi asztal dísze. Ha kiválasztottuk a megfelelő füstölt árut - ami egy meglehetősen nehéz és kihívásokkal teli feladat, de ebben a cikkben adunk néhány kapaszkodót -, azt egy nagy fazékban felteszünk főni, majd hagyjuk a főzővízben kihűlni, majd felszeletve a húsos tálon a család elé tesszük - rendszerint ennyi történik. Ám most egy olyan receptet mutatunk,ami tovább merészkedik a megszokottnál: a megfőtt sonkára ugyanis egy csodálatos mézes-ecetes-mustáros máz kerül, ami a forró sütőben rákaramellizálódva egy nagyon finom, extra zamatot ad a füstölt húsnak. Érdemes kipróbálni, a siker garantált!

Mézes-mázos sült sonka (Fotó: Vidék íze magazin)
Mézes-mázos sült húsvéti sonka (Fotó: Vidék íze magazin)

 


Hozzávalók a mézes-mázos sült húsvéti sonkához:

1 kg füstölt sonka 

A mázhoz: 

  • 2 ek. méz
  • 1 ek. mustár
  • 1 ek. barna cukor
  • 1 mk. ecetes torma
  • 1 tk. balzsamecet
  • 1 tk. szójaszósz

Elkészítése:

  1. Egy nagy fazékba rakjuk a nyers füstölt sonkát.
  2. Teszünk mellé egy-egy meghámozott sárgarépát és petrezselyemgyökeret, egy szintén meghámozott, egészben hagyott vöröshagymát, valamint egy keresztben félbevágott fokhagymafejet.
  3. Dobunk rá egy teáskanálnyi egész fekete borsot és 4-5 szem borókabogyót is.
  4. Eresztünk rá annyi hideg vizet, amennyi bőven ellepi, és elkezdjük főzni.
  5. Ha felforrt a víz, nagyon kicsire vesszük a fazék alatti hőfokot, és addig főzzük, míg a sonka meg nem puhul. Ennek ideje sok mindentől függ, de legalább egy óra kilónként.
  6. Ha megfőtt, hagyjuk a vízben kihűlni.
  7. Utána kivesszük a vízből, szárazra töröljük.
  8. Összekeverjük a pác hozzávalóit, és jó alaposan bekenjük vele a sonkát.
  9. Egy kicsi tepsibe sütőpapírt terítünk, rátesszük a sonkát, és 170 fokos sütőben elkezdjük sütni.
  10. Sütés közben többször kivesszük, és átkenjük a mázzal.
  11. Ha kész, kivesszük.
  12. Hidegen és melegen egyaránt tálalható, vékonyra szeletelve szendvicsbe is tökéletes.

Előkészítés: 20 perc
Főzés: 1,5 óra
Sütés: 1 óra 
 

Milyen a jó húsvéti sonka?

Az tökéletes sonka kiválasztása alapvetően nem egy bonyolult feladat. A jó minőségű sonka metszéslapja egyöntetűen bordó színű és nem láthatóak rajta bevérzések. Érdemes a sonkát borító bőrt is megvizsgálni. Olyan terméket válasszunk, amelyen a bőr tiszta és teljesen szőrtelenített. A sonka - az ujjunkkal megnyomva - nem lehet se túl puha, se túl kemény.

Így főzzük a húsvéti sonkát

A húsvéti sonkát előző nap áztassuk be, másnap pedig annyi órán át főzzük, ahány kilós a sonka. Balázs javaslata szerint, ha nincs időnk beáztatni a húst, akkor több vízben és kétszer olyan hosszú ideig kell főzni a húsvéti sonkát, amit aztán a levében hagyjuk kihűlni. Hihetetlenül puha és omlós lesz a végeredmény.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.