Húsvét

A legfinomabb húsvéti maradékmentő: máglyarakás kalácsból

Kalács nélkül nálunk nem is húsvét a húsvét! Ráadásul nemcsak a sonkához és a tojáshoz passzol tökéletesen, de mennyei desszertet is készíthetünk belőle a családnak: máglyarakás kalácsból. Így húsvét után mi mindig megsütjük ezt a maradékmentő finomságot, ami új értelmet ad a megszikkadt kalácsnak.

Akárcsak karácsonykor, húsvétkor is sokat főzünk és sütünk, és ennek az ünnepnek is megvannak a maga klasszikus, hagyományos fogásai. A főtt sonka, a finom foszlós és fonott kalács, a töltött tojás, meg persze a bableves sem hiányozhat ilyenkor az asztalról. Könnyű persze túl sokat főzni, pláne főtt tojásból, de a sonkával is túllőhetünk a célon, nem beszélve a kalácsról.

Máglyarakás kalácsból, húsvéti maradékmentés felsőfokon
Máglyarakás kalácsból, húsvéti maradékmentés felsőfokon
FOTÓ: MINDMEGETTE

Az első egy-két nap még örömmel falatozzuk a kalácsot, azt esszük reggelire és vacsorára, tea vagy kakaó mellé is, és a sonkára meg a főtt tojásra sem tudunk nemet mondani. A húsvét harmadik és negyedik napján, és legfőképpen utána viszont nem is bírunk ránézni ezekre az ételekre, alapanyagokra. Kidobni viszont vétek az ételt, egy kis csavarral és rafinériával viszont mindenbe új életet lehelhetünk!

Máglyarakás kalácsból, így mentsd meg a kidobásra szánt ételt

A sonka főzőlevéből leves vagy lencsefőzelék, a sonkából tésztás rakott étel vagy melegszendvicskrém, a maradék kalácsból pedig felfújt vagy akár máglyarakás is készíthető! Akár bolti, akár házi kalácsról van szó, új életre kel az édes kelt tészta. Ezt az édességet pedig még azok is örömmel fogyasztják majd, akik amúgy a fonott kalácsra már nem is szeretnének ránézni jövő húsvétig!

Maradékmentés felsőfokon, így használd fel a húsvéti maradékot.

Hozzávalók:

  • 10 db alma
  • 0.5 db citrom leve
  • fahéj
  • 3 ek. vaj
  • 25 dkg kalács
  • 4 db tojás
  • 4 ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2 dl tej
  • 12 ek. darált dió
  • 8 ek. baracklekvár
  • 1 ek. cukor
  • 1 ek. porcukor

Elkészítés:

  1. Az almákat meghámozzuk, lereszeljük. Hozzáadjuk a citromlevet, ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, majd 2 ek. vajon megpároljuk.
  2. A kalácsot vékony szeletekre vágjuk. A tojásokat szétválasztjuk. A tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral kikeverjük, majd hozzáöntjük a tejet. A kalácsszeleteket a tojásos tejbe áztatjuk.
  3. Egy magasfalú tepsit a maradék 1 ek vajjal kivajazunk, az átázott kalácsszeletek felével kibéleljük. Megszórjuk a cukorral elkevert dió felével, ráhalmozzuk a párolt almát, majd meghintjük a dió másik felével. Ezután rátesszük a maradék kalácsot, majd megkenjük 7 ek. lekvárral.
  4. Előmelegített, 180 fokos sütőben 40 percig sütjük.
  5. A tojásfehérjéhez hozzáadunk 1 ek. baracklekvárt és 1 ek. porcukrot, majd kemény habbá verjük.
  6. A megsült máglyarakást kivesszük a sütőből, elsimítjuk rajta a tojáshabot, majd visszatoljuk, és 10 perc alatt készre sütjük.
  7. Hidegen, melegen fogyaszthatjuk.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.