Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsos-zöldséges rakott palacsinta

2 5/5
75 perc
mester
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • kb. 15 db sűrűbb, vastagabb, sós palacsinta, az alább jelzett spenót mennyiségének kb. felével kikevert tésztából
  • A töltelékhez:
  • 90 dkg darált ( sertés)hús
  • 1 nagyobb fej vöröshagyma
  • 35 dkg mexikói vegyeszöldség
  • 15 dkg leveles spenót
  • 4-5 dl tejföl
  • 4 nagyobb fej gomba
  • némi reszelt sajt a tetejére
  • (olíva)olaj vagy egyéb zsiradék
  • A fűszerezéshez:
  • 5 gerezd zúzott fokhagyma
  • feketebors
  • fehérbors
  • morzsolt majoranna
  • frissen reszelt szerecsendió (a gomba imádja nagyon)
  • leheletnyi frissen zúzott chili, amennyiben szereted a pikantériát
  • esetleg őrölt kömény (a gomba is és a hús is szereti)

Elkészítés

Elkészítés: Legelőször az összes spenót megpárolod 2 kisebb gerezd zúzott fokhagymával egy kis vajon, leginkább saját levében. Amikor majdnem kész, kiszeded, felaprítod és kettéosztod. Egyik felét belekevered a palacsintatésztába.

Miközben sütögeted a vastagabb palacsintákat, a másik gáz- vagy villanyrózsán elkezded párolni a felszeletelt-aprított gombát a félkarikára vágott hagymával, és reszelsz rá szerecsendiót. Később hozzáteszed a mexikói zöldséget is, illetve még egy kicsit később a darált húst és a spenót másik felét. Ettől kezdve kevergetve pirítod (közben ne feledkezz meg a sülő palacsintákról!). A húsos-zöldséges cuccot menet közben fűszerezd: először sóval és a kétféle borssal, később meghinted a leheletnyi chilivel, illetve tolhatsz még rá majorannát, őrölt köményt, valamint a végén 2 gerezd zúzott fokhagymát. Kevertem bele 1 teáskanál pirospaprikát is, hogy ne csak a zöld és fehér színek domináljanak. :)

Amikor majdnem kész, akkor a tejföl felét belekevered, egy-két rottyanásnyit hagyod, aztán lekapcsolod.

Ezalatt valószínűleg a palacsinták is elkészültek - ezeket
felcsíkozod, ahogy tetszik, én kb. 5x1,5-2 cm-esre szoktam, kivéve kettőt: ezeket félbevágva a kiolajozott tepsi aljára helyezed. Ezekre szedsz valamennyit a húsos raguból, aztán befeded a felcsíkozott palacsintákkal, és így rétegezed tovább. A tetejére palacsinta kerüljön!

A tetejét befeded a tejföl másik felével, amit szintén fűszerezel némi sóval, egy pici borssal, illetve a maradék 1 gerezd fokhagymával.

Mehet az előmelegített sütőbe kb. 20-25 percre, az utolsó 5 percben reszelhetsz rá sajtot. :) Az elkészülési idő alatt éppen el lehet mosogatni, ÉS elkortyolni egy pohár jól megérdemelt bort. :)

Megjegyzés

Opciók/tippek:
- bármi masszívat keversz a palacsintatésztába (pl. spenót), kevesebb db készül el, mint amit gondolsz :)
- palacsinta helyett összerakható kifőtt tésztával is (szélesmetélt, orsó, makaróni, tökmindegy), ám nekem az a tapasztalatom, hogy a főtt tészta nagyon magába szívja a szaftot, és másnap már nem annyira élvezhető. A palacsintacsíkok pozitív opció (és kihagyható belőle a spenót. Elsőre :) )
- mindig ügyelj az alapfűszerek (só, bors, fokhagyma) arányos elosztására!
- ha gondolod, löttyinthetsz kb. 1 dl száraz fehérbort a hús alá, amikor az félig kész - nem fog ártani neki :)
- a húshoz a legvégén keverhetsz tejföl helyett tejszínt is, illetve az összerakott tepsi tetejére is tehetsz belőle. A lényeg, hogy kevés leve legyen a zöldséges-húsos akárminek, de legyen valamennyi (amúgy az egész hóbelevancot általában wokban rakom össze. Könnyű kezelni és elmosogatni)
- sok minden keverhető a húsosba, pl. - Lilith

Ezek is érdekelhetnek

Friss