hdb20-bg hdb20-img hdb20-img

Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsos batyuk

120 perc
rafinált
megfizethető
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 75 dkg apróra kockázott hús (nálam comb)
  • 2 fej vöröshagyma apróra kockázva
  • 15-20 dkg bacon vagy császárszalonna apróra kockázva/csíkozva
  • 4 gerezd fokhagyma
  • kevés olívaolaj és nagyjából 2 evőkanál vaj (ezen fogjuk lesütni a hagymát és a szalonnát)
  • bors
  • kakukkfű
  • tárkony
  • 1 sárgarépa felkockázva
  • 1 burgonya felkockázva
  • 1/2 liter vízben felfőzött és visszahűtött 1 db szárnyas kocka (vagy fél liter húsleves)
  • A tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 12,5 dkg puha vaj, kis kockákra darabolva
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • 1/2 teáskanál só
  • 4 cl hideg víz

Elkészítés

Elkészítés: Egy serpenyőben a húst addig pirítjuk, míg kifehéredik.

Egy másik serpenyőben az olaj és a vaj keverékén elkezdjük pirítani a hagymát és a fokhagymát, majd rádobjuk a bacont. Megszórjuk friss, aprított kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk, rádobjuk a répát és a burgonyát is. Jól összeforgatjuk, majd felengedjük a húslevessel.

Ezután beletesszük a húst is, ismét sózzuk, borsozzuk, és fedő alatt kb. 45 percig pároljuk. (A fő, hogy puhuljon meg a hús, és ne nagyon legyen leve.) Ha kész, szórjuk meg friss tárkonnyal, de ha nincs, sebaj.

Készíthetünk hozzá egyéb köretet is, ha nem szeretnénk batyuba tenni a húst, de azért ezt nagyon megéri kipróbálni szerintem.

A tésztához a lisztet egy tálba öntjük, a közepébe mélyedést nyomunk. A vajat, a cukrot, a sót és a tojást a mélyedésbe tesszük. Hozzáadjuk a vizet, és sima tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, és felhasználásig hűtőbe tesszük.

A hűtőben való pihenés után kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagra, és nagyjából 10-15 cm-es köröket szaggatunk belőle (müzlis tállal). Mindegyik közepére rakunk egy kis halom ragut, a tészta széleit egybefogjuk, és összenyomkodjuk. Segítünk kicsit gömb formát felvenni a kis puffancsnak, majd tepsire tesszük őket (én muffinsütő mélyedéseibe tettem). Amíg a tésztánk tart, addig készítjük a puffancsokat.

Felvert tojással lekenjük őket, majd 180 fokra (alsó-felső) előmelegített sütőben szép színűre sütjük őket.

Ezek is érdekelhetnek

Friss