Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Egyik kedvenc hazai halunk a könnyen elkészíthető és szálkamentes harcsa. Vizeink legnagyobb és egyben legbajszosabb hala nem csak könnyen elkészíthető, hanem finom és egészséges is.

A harcsa régóta kedvelt hal Európa-szerte. A Közép- és Kelet-Európában, valamint Ázsia egyes részein őshonos hal európai karrierjének kezdete a XIX. századra tehető. Addig inkább csak a mítoszok jóvoltából volt ismert vagy inkább hírhedt ez a hatalmas, furcsa fejformájú, bajszos hal. Az északi vidékeken, Norvégiában és Svédországban gyakorta hitték a tavakban élő szörnyetegnek, sőt a Loch Ness-i szörny jelenségét kutatók között többen is akadnak, akik úgy vélik, a szörny legendája egy, a skót vizekben fellelhető, hatalmasra nőtt és feltehetően igen öreg harcsának köszönhető.

Hatalmasra is megnőhet a harcsa, 110 kg feletti példányt is fogtak már
Hatalmasra is megnőhet a harcsa, 110 kg feletti példányt is fogtak már

Angliába az első harcsák a XIX. században, nagyjából 1850 környékén kerültek. Először különféle nemesi birtokok tavaiban úszkáltak, ahol egyrészt dekorációs célokat szolgáltak, másrészt a nemesség úri passziói sorába is jól illeszkedett a halak meghonosításának kísérlete. A kísérlet sikeresnek bizonyult, igaz, a későbbiekben rájöttek, hogy a harcsa bizarr külseje kevéssé alkalmas díszállatnak, ellenben jó és olcsó fehérjeforrás.

Ezt a hírt még a The Times is lelkesen üdvözölte az 1860-as években, úgy aposztrofálva a harcsát, mint a pulyka óta megjelent legfontosabb állatot. Az emigránsok által az Újvilágba került harcsa Amerikában is kedvelt hússá vált a XX. századra. Olyan sikeres lett, hogy 1987-ben Reagen elnök nemzetközi harcsanappá tette június 25-ét.

A lapos fejű, széles szájú, nem túl megnyerő külsejű harcsa fogyasztása az őshonos vidékeken több évszázados múltra nyúlik vissza. Indonéziában zöldséggel és szójaszósszal sütik, s az utcai bodegák egyik sztárja, Malajziában sütik vagy grillezik a legtöbb esetben, és chiliszósszal, valamint rizzsel körítve kínálják. Indiában is kedvelt ínyencség a – főleg monszun idején fogható – harcsa. Betegségek legyőzéséhez errefelé a húsleves helyett a harcsacurryt alkalmazzák.

Mivel a harcsa – pikkelytelenségének köszönhetően – nem tartozik a kóser halhúsok közé, az ortodox zsidók nem eszik, sőt bizonyos muszlim iskolák sem tartják fogyaszthatónak.

Pedig a harcsa igen egészséges. A harcsahúsnak nagyon magas a D-vitamin tartalma, omega-3 zsírsavakban gazdag, amik fontos szerepet játszanak az érrendszeri megbetegedések megelőzésében.

A harcsából sokféle étel készíthető. A viszonylag szálkamentes, nem pikkelyes hallal könnyű dolgozni, így a szakácsnő kedve sem megy el a harcsával készítendő ételektől. Klasszikus harcsaételnek számít a halászlé, ami ebben a formájában a gyerekek számára is viszonylag biztonságos és élvezhető, valamint a rántott harcsa és a harcsapaprikás.

Roston sütve, salátával tálalva kalóriaszegény és egészséges
Roston sütve, salátával tálalva kalóriaszegény és egészséges

A sült harcsa leggyakrabban paprikás lisztbe forgatott szeleteket formájában kerül az asztalunkra, de a sörtésztába burkolt és úgy kirántott hal is igen finom. De a harcsa nem csak olajban süthető. Tepsibe téve, különféle sajtokkal, zöldségekkel összesütve, gratinírozva is elkészíthető, valamint bármilyen raguban megállja a helyét.

Az utóbbi 20-25 évben a hazai boltokban megjelent az afrikai harcsa. A nyolcvanas évek közepe óta hazánkban is tenyésztett hal gazdagságosan nevelhető, így jó áron lehet jó minőségű halhúshoz jutni.

A főleg kártevőként ismert törpeharcsából is remek dolgok készíthetőek. Igaz, a majdnem szálkamentes hal bontása igényel némi időt és hozzáértést, épp ezért érdemes konyhakész állapotban venni.

Ha viszont egész harcsát vagy bármilyen más halat vásárolunk, akkor a hal szemét figyeljük. Az ugyanis a frissesség záloga. Ha a hal szeme tiszta, tükröződik, akkor friss, ha opálos, akkor a hal már nem friss. A harcsa esetében is mindig nézzük meg a szemet, és azt, hogy a kopoltyúja vöröses-rózsaszínes árnyalatú legyen.

Omlós, fehér húsa bundázva is nagyon finom
Omlós, fehér húsa bundázva is nagyon finom
Harcsapaprikás

Hozzávalók:
1 kg harcsa filé
2 fej vöröshagyma

4-5 teáskanál pirospaprika
1 paradicsom
1 zöldpaprika
2 babérlevél

Elkészítés: Zsíron vagy olajon megdinsztelem az apróra vágyott vöröshagymát, majd félrehúzom, pirospaprikázom, átkeverem, kicsit felöntöm, fűszerezem. Hozzáadom a negyedbe vágott paradicsomot és a paprikát, majd fedő alatt hagyom összepárolódni. Végül beleteszem a nem túl kicsire vágott harcsaszeleteket, s ha kell, kevés vízzel felöntöm. Fedő alatt hagyom, hogy puhára párolódjon a hús, majd tejföllel habarom és tálalom.
Túrós csuszával kínálom.

A harcsapaprikás nagy klasszikus, itt galuskával, de túrós csuszával is isteni
A harcsapaprikás nagy klasszikus, itt galuskával, de túrós csuszával is isteni
Harcsahalászlé

Hozzávalók:
2 kg afrikai harcsa
5 dkg kacsazsír
1 bő evőkanál pirospaprika
2 zöldpaprika
3 paradicsom
2 közepes krumpli

Elkészítés: A harcsát kifilézem. A filét közepes kockákra vágom, kicsit sózom és félreteszem. A zsíron megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd a tűzről lehúzva megszórom pirospaprikával, és hozzáadom a filézésből hátramaradt csontot, húst, és felöntöm annyi vízzel, amennyi ellepi.

Takarékon összepárolom az alkotóelemeket. Közben hozzáadom a paprikákat, a paradicsomokat és a krumplikat. Nagyjából egy órát hagyom főni, majd fémszűrőn átpasszírozom az alaplevet. Ezután hígítom és mikor felforrt, hozzáadom a halszeleteket. Takarékon hagyom, hogy a hal is megfőjön.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.