Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Húsmentes tavaszi ételkavalkád

Múlóban a tél, amikor a szokásosnál több és zsírosabb ételt eszünk, hogy szervezetünknek legyen mit raktároznia, ami melegíthet bennünket. A tavasz közeledtével azonban ledobhatjuk magunkról a felesleges párnácskákat.

Zöldségekből, gyümölcsökből, tejtermékekből válogatott finomságokat készíthetünk. Nem fekszi meg a gyomrunkat, ami a bálozós, mulatozós, sokat evős és ivós farsangi időszak után különösen kellemes. A természet ébredésére készülve gyomrunkat is megajándékozhatjuk a tavasz terményeivel. A felvonultatott eledelek tele vannak vitaminnal, hasznos ásványi anyaggal. Igaz, főzés közben egy részük távozhat, de van megoldás. Korábban már tanácsoltuk: az alapanyagok egy részét bátran keverjük bele nyersen a kész ételbe. Az íz ugyanaz lesz, a vitamin pedig jóval több. Nemcsak a petrezselyemmel tehetjük ezt, amikor kész a zöldségleves.
A desszerttel szokás szerint legyünk óvatosak, nehogy túl sok hízlaló szénhidrátot kapkodjunk be. A zsírokban gazdag téli étrend után különösen igaz: annyit együnk, hogy éppen ne legyünk éhesek. A fölösleg az alakunkon is megmutatkozik, pedig a nyárra készülődve éppen karcsúsodni vágyunk.

Hozzávalók 4–6 adag: 40 dkg zöldborsó, fél fej saláta, 3 dkg vaj, 2 dkg liszt, 3 dl tej, só, őrölt fehérbors, ízlés szerint cukor
A gombóchoz: 20 dkg túró, 1 db tojás, 1 teáskanál finomra vágott kapor, 5 dkg búzadara, só
Elkészítés:
1. A salátát megtisztítjuk és leöblítjük. Felolvasztjuk a vajat, rátesszük a borsót, és kevés vízzel pároljuk. Amikor a borsó majdnem puha, beletesszük az összetépett salátát, sózzuk, borsozzuk, és 2–3 percen át pároljuk.
2. Felengedjük 6–7 deciliter vízzel. Ha forr, besűrítjük a tejjel kikevert liszttel, és 15 perc alatt kíméletesen összefőzzük. Amikor kész, botmixerrel pürésítjük (ízlés szerint át is szűrhetjük), majd a kész levest tálaljuk.
3. Betétnek kapros gombócot adhatunk. Ehhez a túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, sóval, búzadarával, kaporral és 20–30 percen át pihentetjük a hűtőben. Sós, lobogva forró vízbe kis gombócokat szaggatunk, és 5–6 percig kíméletesen főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és tálalásig a vízben hagyjuk.


Gombás galuska sajttal töltve

Hozzávalók 4 darabhoz: 40 dkg liszt, 2 db tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg reszelt sajt, 5 dkg hagyma, 0,5 dl olaj, 20 dkg erdei csiperke (vagy tetszőleges más gomba), só, 1 teáskanál finomra vágott kakukkfű, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyem, őrölt bors, 1–2 dkg vaj
Elkészítés:
1. A lisztből, tojásból vízzel és sóval galuskatésztát készítünk. Forró, sós vízbe szaggatjuk, majd leöblítjük. Ha van rá lehetőség, tehetünk a tésztába szárított, őrölt gombát is, hogy még ízletesebb legyen.
2. A megtisztított hagymát finomra vágjuk és olajon megfuttatjuk. Rátesszük a megtisztított, megmosott, vékonyra szeletelt gombát. Erős tűzön 2–3 percig pirítjuk, majd sózzuk, borsozzuk, és az összevágott fűszerekkel is megszórjuk. Rövid ideig összepirítjuk, és a tűzről levéve összekeverjük a galuskával meg a tejföllel.
3. Kivajazott hőálló tálba tesszük, megszórjuk reszelt sajttal, és 200 C-fokosra előmelegített sütőben pirosra sütjük. Amikor szép a teteje, kivesszük és tálaljuk.


Rétes tortácska 

Hozzávalók 6–8 adaghoz: 1 csomag hatlapos réteslap (ez vastagabb, mint a négylapos), 4 dl tejszín, 2 csomag habfixáló, 30 dkg mirelit málna, 4 dkg porcukor, olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. A réteslapokat kiszúrjuk 7 cm-es kiszúróval. Tetszőlegesen számoljunk 3–6 db kiszúrt lapot tortánként. Melegítsünk olajat, de ne legyen túl forró, mert akkor hirtelen éget. Próbáljuk ki egy leeső tésztával az olaj melegségét, hogy szépen sül-e benne, majd süssük meg a többi lapot. Ne egyszerre tegyük az olajba a lapokat, csak annyit, amennyit kényelmesen tudunk fordítani.
2. Amikor mindkét oldaluk megsült, vegyük ki szalvétára, hogy a felesleges olaj lecsepegjen. Ha kész az összes, tegyük félre.
3. Cukrozzuk be a szobahőmérsékleten kiengedett málnát. A tejszínből verjünk kemény habot, keverjük bele a habfixálót és a málna felét kevés lével. Ezzel a habbal rétegezzük a sült lapokat.
4. Tegyük tányérra, szórjuk meg kevés porcukorral. A visszamaradt málnával és a levével tálaljuk. Tehetünk mellé tejszínhabot is. Nem érdemes sokáig eltenni, mert eláznak a lapok.

Fotók: Kiskegyed Konyhája

További húsmentes finomságok >>>

Ezek is érdekelhetnek

Friss