Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Hol érdemes húst venni: a piacon, a hentesnél vagy a boltban?

Igen, persze, van, hogy vendégségbe jön a család, vagy a barátokat akarjuk elkápráztatni egy fenséges steakkel. Ilyenkor beírjuk a keresőbe, hogy „a legjobb hentesek”, és máris kiderül, hol tudjuk beszerezni a város legízletesebb bio szürkemarhaszeletét vagy a legautentikusabb módon feldolgozott bárányt.

De a hétköznapok azért nem erről szólnak. Egyrészt, a háztartás vezetésére használható költségvetésből valószínűleg a legtöbbünknél nem kerülhetne az asztalra bélszín. Másrészt meg ki a fenének van ideje minden nap elzarándokolni a város másik felébe, csak azért, hogy beszerezze a fasírozottba szánt harminc deka darált húst?

Bevallom, nekem természetes, hogy az útba eső kereskedelmi egységben (ami az egyik német diszkontlánc tagja) vásárolom a hétköznapokra szánt húst. Jól kinéző, friss termékeket árulnak, tiszta hűtőpultban.

Piacon, hentesnél vagy a boltban?

Néhány napja azonban heves vitának voltam fültanúja a kérdésben. A vitázó felek egyike a piacra esküdött, a másiknak pedig utcájában akadt egy jó hentes, de abban mindketten egyetértettek, hogy semmi esetre sem szabad üzletláncban húst beszerezni.

Nekem ez egyáltalán nem egyértelmű. Megfordultam már egy-két nagyobb húsüzemben, tudom, hogy nagyon szigorúan ellenőrzött feltételek közt működnek, rendszeresen ellenőrzik őket, és a beszállítóktól is jó minőségű, és ami szinte ugyanennyire fontos, nyomonkövethető alapanyagokat követelnek meg.

Nemrég a piacon járva egyáltalán nem voltam meggyőződve ugyanerről. Nem tűnt úgy, hogy a kánikulában megfelelő módon vannak hűtve a húsok (volt, ami szerintem egyáltalán nem volt hűtve, igaz, ezek füstölt áruk voltak) és az enyhe, de érezhető hússzag is eltántorított a vásárlástól.

Nem segítenek a húsbotrányok, feketevágások, rémtörténetek sem, melyekről a hírekben olvasunk. Ezek mind piacra vagy kisebb húsboltokba szállították volna az elkobzott termékeket. A napokban például a Hold utcai piacon 460 kiló jelöletlen, a helyszínen tiltott módon lefagyasztott és lejárt fogyaszthatósági idejű húst foglalt le a Nébih.

Igen, a láncokban dömpingáron kapható füstölt sonka valóban sokszor vizes, és gyorspácolással, füstaromával készül. De a friss húsokkal nem nagyon lehet mahinálni, és a legtöbb helyen már választhatunk fenntartható módon nevelt állatok húsából is, és a címkén nagyon sok információt kötelező feltüntetni.

És igen, vannak olyan húsféleségek (pl. a vadhús) amiket csak speciális helyeken lehet beszerezni. Meg is lepődtem, amikor nemrég elmentem a Nagycsarnokba, kifejezetten azért, hogy vadhúst szerezzek be, és kiderült, hogy csak mélyfagyasztott árujuk van.

És ti hol szerzitek be a húst?

De nem magammal szeretnék vitázni. Kedves hétköznapi és alkalmi szakácsok, Ti hol szoktátok beszerezni a húst? Van kedvenc hentesetek, akit jószívvel ajánlanátok? Írjátok meg kommentben, segítsük egymást, szerintem ez mindannyiunk számára elég „húsbavágó” kérdés.

És egy kérés: ha lehet, elsősorban jó tapasztalatokat írjatok. Biztosan van mindenkinek sok elrettentő példája, amin szörnyülködhetnénk, de ha belegondoltok, azzal egyikünk sincs kisegítve, ha megtudja, hol nem érdemes húst vásárolnia…

Ezek is érdekelhetnek

Friss