Keress receptre vagy hozzávalóra

Részletes kereső

Humusz sült gombával

120 perc
bonyolult
átlagos
Hozzávalók
  • Hozzávalók:
  • 30 dkg szárított vagy 2 konzerv csicseriborsó
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál tahini szósz
  • 1 nagyobb citrom leve
  • 4-6 gerezd fokhagyma
  • bors
  • őrölt chili
  • késhegynyi kurkuma
  • friss (ha az nincs, akkor szárított) korianderlevél
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • Valamint:
  • 50 dkg apró csiperkegomba
  • 2 evőanál vaj
  • olaj
  • petrezselyemzöld

Elkészítés

Elkészítés: A humuszhoz előző nap este beáztatjuk a száraz csicseriborsót, másnap az áztatólevet leöntjük, a csicseriborsót kicsit átmossuk. (Az áztatólébe kioldódnak a csicseriborsóból a proteázgátlók, így ha azt felhasználjuk a főzéshez, akkor nehezen emészthető étket kapunk). A csicseriborsót puhára főzzük (egy kevés szódabikarbóna lerövidíti a főzési időt), majd a humuszízesítőkkel összeturmixoljuk (tahini, 2-3 gerezd fokhagyma, citromlé, só, bors, csili, kurkuma, koriander, olívaolaj). Megkóstoljuk, és ízlés szerint tovább fűszerezzük.

Közben megmossuk a gombát, ha a gomba nagyobbacska, akkor elnegyedeljük, ha pici, akkor egészben hagyjuk. Egy nagy felületű serpenyőben kevés olajban megolvasztjuk a vajat, és ha az elfőtte a habját, akkor kb. a gomba harmadát megsütjük a vajas olajban. Cél, hogy ne legyen túl sok gomba egyszerre a serpenyőben, mert akkor a gomba nem sül, hanem fő. Ha a gomba megsült (szép barna kéreg alakult ki rajta), akkor kiszedjük a zsiradékból. Ha kell, pótoljuk a vajat/olajat, és megsütjük a további gombadarabokat. A sült gombát friss petrezselyemmel, sóval és aprított fokhagymával fűszerezzük.

A tálaláshoz a humuszt egy tányéron elterítjük, meghintjük pirospaprikával, és ráhalmozzuk a gombát. Magában vagy pitával fogyasztjuk.

Megjegyzés

Más feltétekkel is készíthető.
- petrarovo

Ezek is érdekelhetnek

Friss