tarja

Receptek tarja hozzávalóval

Leírás

A tarja a magyar konyha egyik legkedveltebb húsféléje, amely gazdag ízével szinte minden formában tökéletes választás. Sokoldalúan felhasználható, rengeteg ételhez remek alapanyag.

Mi az a tarja?

A tarja a sertés nyak felőli húsrésze, amelyet jellemzően csont nélkül árulnak, de létezik csontos változata is. Magasabb zsírtartalma és "márványozottsága" miatt szaftosabb, mint a comb vagy a karaj, így nem szárad ki könnyen, ami miatt a konyha világában kezdők számára is egy népszerű alapanyag lehet ételeikhez. 

A tarjafogyasztás hatásai

A tarja jelentős fehérjetartalmának köszönhetően támogatja az egészséges izomzatot, emellett B-vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, cink, foszfor) is gazdag. A zsírosabb húsrészek közé tartozik, ezért kiadós energiát biztosít, márványozottsága pedig omlósabb textúrát eredményez. Emiatt könnyebben emészthető, mint a teljesen sovány húsok, viszont túlzott fogyasztása esetén figyelni kell a koleszterinszintre és a napi zsírbevitelre.

Tippek a tarja elkészítéséhez

  • Grillezve vagy roston sütve: Pácolva, fűszerezve, szeletben megsütve az egyik legnépszerűbb nyári fogás.
  • Sütőben: Tepsiben krumplival, hagymával, fűszerekkel együtt megsütve.
  • Pörköltként vagy tokányként: Klasszikus magyaros fogások alapanyaga.
  • Levesekhez: Tarjából ízes húslevest vagy bablevest is lehet főzni.
  • Kocsonyához: A csontos tarja ideális alapanyag.

Mikor vedd?

A tarja egész évben beszerezhető, bár a grillszezonban (tavasztól őszig) különösen népszerű.

Hogyan tárold?

Frissen, hűtőben 2-3 napig eltartható, mélyhűtőben akár 6-8 hónapig is eláll, pácolva is fagyasztható.
Tápérték(100 g)
132 kcal Energia
5.7 g Zsír
0 g Szénhidrát
18.7 g Fehérje
tarja receptek (202 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.