Sárgabarack

Receptek sárgabarack hozzávalóval

Leírás

A sárgabarack (más néven kajszibarack, latinul: Prunus armeniaca) Közép-Ázsiából vagy Kínából származó, a rózsafélék családjába tartozó gyümölcs, amely a szilva közeli, az őszibarack és a mandula távolabbi rokona. Magyarországon is régóta termesztik, a hazai fajták közül legismertebbek a Magyar kajszi, a Gönci kajszi és a Rózsakajszi. A sárgabarack gömbölyű vagy kissé lapított, bársonyos héjú, narancssárga vagy pirosas színű, lédús, édes-savanykás gyümölcs, amely nyáron, júniustól augusztusig érik.

Mi az a sárgabarack?

A sárgabarack közepes méretű fa termése, amelynek húsa puha, lédús és aromás. Héja vékony, bársonyos tapintású, a napos oldalon gyakran pirosas árnyalattal. Magja kemény csonthéjban található, amelyből olajat is sajtolnak. A sárgabarackot frissen, aszalva, lekvárként, befőttként, süteményekben, szirupként, pálinkaként vagy gyümölcsléként is fogyasztják. Aszalva megőrzi vitamin- és ásványianyag-tartalmát, ezért egész évben kedvelt csemege.

A sárgabarack hatásai

A sárgabarack igazi vitamin- és antioxidáns-bomba: rendkívül gazdag A-vitaminban (béta-karotin), C- és E-vitaminban, valamint káliumban, kalciumban, magnéziumban és foszforban. Fogyasztása támogatja az immunrendszert, késlelteti az időskori látásromlást, segíti a vérképzést, javítja a bőr, haj és köröm állapotát, valamint elősegíti a szív- és érrendszer egészségét. Magas rosttartalma támogatja az emésztést, segít a méregtelenítésben, a teltségérzet kialakításában és a súlykontrollban. Alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendekbe is jól beilleszthető.

A sárgabarackmagból nyert olaj bőrápolásra is kiváló: hidratál, regenerál, nyugtatja az érzékeny bőrt, támogatja a kötőszöveteket, és kisbabák bőrére is biztonságosan alkalmazható.

Hogyan készítsük el a sárgabarackot?

  • Nyersen: Friss, érett gyümölcsként önmagában, gyümölcssalátákban, smoothie-kban, joghurtban fogyasztható.
  • Süteményekben, pitékben: Sárgabarackos pite, rétes, muffin vagy torta klasszikus nyári desszert.
  • Lekvár, dzsem, befőtt: Hosszabb főzési idővel, vagy zselésítő hozzáadásával sűrű lekvár készíthető belőle.
  • Aszalva: Egész évben fogyasztható, megőrzi tápértékét.
  • Gyümölcslé, szirup: Frissítő italok, koktélok alapja lehet.
  • Sós ételekhez: Grillezve húsok mellé, salátákba, chutney-ként is kiváló.
  • Pálinka: A sárgabarackból készült pálinka világszerte ismert hungarikum.

Elkészítés előtt a gyümölcsöt alaposan mossuk meg, majd félbevágva távolítsuk el a magot. Aszaláshoz vagy lekvárfőzéshez a gyümölcsöt célszerű kimagozni és darabolni56.

Mi készülhet sárgabarackból?

  • Sárgabaracklekvár, dzsem, szirup
  • Befőtt, kompót
  • Sárgabarackos sütemények, piték, rétesek
  • Gyümölcssaláta, smoothie, joghurtos pohárkrémek
  • Grillezett sárgabarack húsételekhez vagy salátákhoz
  • Aszalt sárgabarack

Mikor vedd?

A sárgabarack szezonja Magyarországon júniustól július végéig tart. Akkor a legzamatosabb, ha a gyümölcs élénk narancssárga, enyhén puha tapintású és illatos.

Hogyan tárold?

Érett sárgabarackot hűtőben, papírzacskóban vagy dobozban 2–3 napig tárolhatsz. Éretlenül szobahőmérsékleten érleld, de ne halmozd egymásra, mert könnyen nyomódik.
Tápérték(100 g)
48 kcal Energia
0.4 g Zsír
11 g Szénhidrát
1 g Fehérje
Sárgabarack receptek (236 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.