Rókagomba

Receptek rókagomba hozzávalóval

Leírás

A rókagomba (sárga rókagomba, Cantharellus cibarius) Európa lombos és tűlevelű erdeiben honos, ehető gombafaj, amelyet tölcsér alakú, fodros szélű, sárgás kalapjáról könnyű felismerni. Kalapja 3–10 cm széles, színe a tojássárgájától a sárgásfehérig terjedhet, húsa tömör, fehéres vagy halványsárga, illata kajszibarackra vagy paprikára emlékeztet, íze enyhén borsos, fűszeresen csípős, amely hőkezelés után eltűnik.

Mi az a rókagomba?

A rókagomba a rókagombafélék családjába tartozik, kalapja és tönkje szinte egybeolvad, termőrétege nem lemezes, hanem ráncos-eres, a kalap szélénél villásan elágazik. A gomba merev, tömör, jól bírja a szállítást és a rövid tárolást. Kellemes, enyhén borsos, fűszeres íze miatt a konyhában sokféleképpen felhasználható: levesekhez, ragukhoz, mártásokhoz, húsételekhez, de párolva, sütve, pirítva is kiváló.

A rókagomba hatásai

A rókagomba értékes vitamin- és ásványianyag-forrás: gazdag A-, C-, D- és B-vitaminokban, káliumban, vasban, magnéziumban és szerves savakban. Fogyasztása:

  • erősíti az immunrendszert, támogatja a szív- és érrendszer egészségét,
  • segíti az emésztést, támogatja a máj és a hasnyálmirigy működését,
  • antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású,
  • hozzájárulhat a szervezet méregtelenítéséhez, parazitaellenes hatású (hinomannosis tartalom),
  • támogatja a bőr, a haj és a látás egészségét,
  • alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják.

Hogyan készítsük el a rókagombát?

  • Levesek, raguk, mártások: Kellemes, enyhén borsos íze jól érvényesül ezekben az ételekben.
  • Párolva, sütve, pirítva: Egyszerűen elkészíthető, más zöldségekkel, hagymával, fűszerekkel.
  • Húsételek mellé: Kiváló köretként vagy töltelékként.
  • Fagyasztva: Jól bírja a fagyasztást, szárításra kevésbé alkalmas, mert kiszáradva rágós lesz.

    Fontos: A rókagomba redős felülete könnyen gyűjt be homokot, ezért alaposan tisztítsd meg, de csak közvetlenül főzés előtt mosd meg.
     

Mi készülhet rókagombából?

  • Rókagombás leves, rizottó, mártás
  • Gombás ragu, pörkölt
  • Sült, párolt rókagomba köretként
  • Töltött húsok, zöldségek rókagombával
  • Gombás tésztaételek

Mikor vedd?

A rókagomba szezonja nyáron és kora ősszel van, de a legtöbb termés meleg, esős nyár elején jelenik meg. Frissen szedve a legfinomabb, főleg júniustól szeptemberig keresd a piacokon vagy erdőkben.

Hogyan tárold?

A friss rókagombát hűtőszekrényben, papírzacskóban vagy tálcán, alacsony rétegben, 0–2 °C-on 2–3 napig tárolhatod. Ne mosd meg előre, csak közvetlenül felhasználás előtt. Fagyasztva hosszabb ideig is eltartható, szárításra kevésbé alkalmas, mert rágós lesz.
Tápérték(100 g)
38 kcal Energia
0.5 g Zsír
3.1 g Szénhidrát
1.5 g Fehérje
Rókagomba receptek (41 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.