A retek az egyik első tavaszi zöldségünk. Már az ókorban ismerték és termesztették, több fajtája ismert és kedvelt. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően a téli, kora tavaszi vitaminban szegény időszakban különösen hasznos minél több retket enni. Nyersen vagy sózva, saláták hozzávalójaként is fogyasztható, de az ételek díszítésére is szívesen használják.
A retek csípős íze és illata a vöröshagymáéval rokon illóolajtól származik, amit régebben gyógyszerként is használták.
A legkorábban termő fajta a hónapos retek, amelyet a nyári nagyobb gumójú, majd az őszi-téli, nagy gumójú és tárolásra is alkalmas retekfajták követnek. Fogyasszunk tehát egész évben minél több retket. Segíti az emésztést, vesetisztító, étvágygerjesztő, valamint antibakteriális és gombaölő hatásáról is ismert, így alkalmas lehet a megfázásos, cseppfertőzések betegségek megelőzésére.
Táblázatunkban a hónapos retek tápértékeit adtuk meg.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.