
Receptek paradicsom hozzávalóval
Leírás
A paradicsom a világ egyik legnépszerűbb zöldsége (habár botanikailag gyümölcs), amelyet frissen, főzve, sütve, szószokban, salátákban, levesekben és számos nemzetközi ételben használnak. A paradicsom lédús, piros vagy sárga bogyótermés, amelynek húsa édes-savanykás, aromás, héja vékony. Számos fajtája létezik: koktélparadicsom, fürtös, szilva alakú, húsparadicsom stb. Az olasz, görög, magyar és amerikai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, pizzák, tészták, raguk, saláták, levesek, mártások, szendvicsek főszereplője Magyarországon nyáron terem a legízletesebb, de egész évben elérhető.
A paradicsom hatásai szervezetünkre
- Antioxidáns-bomba: Kiemelkedően magas a likopin-tartalma, amely főzés után is megmarad, és erős antioxidáns, csökkenti a szívbetegség, rák, magas vérnyomás és stroke kockázatát.
- Immunerősítő: Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, folátban, káliumban, béta-karotinban, amelyek támogatják az immunrendszert, a csontokat és a vérképzést.
- Emésztést segítő: Magas rosttartalma támogatja a bélműködést, segíti a jóllakottságot, alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is illeszthető.
- Vércukorszint stabilizáló: Alacsony glikémiás indexű, így lassan emeli a vércukorszintet, cukorbetegek is fogyaszthatják.
- Vérnyomás- és koleszterincsökkentő: Káliumtartalma és antioxidánsai támogatják a szív- és érrendszer egészségét.
Hogyan készítsük el a paradicsomot?
- Nyersen: Salátákban, szendvicsekben, bruschettán, capresében.
- Főzve, sütve: Levesekben, ragukban, szószokban (pl. paradicsomszósz, pörkölt, lecsó, pizza, tészta).
- Sűrítve: Paradicsompüré, sűrített paradicsom, ketchup, mártások.
- Aszalva: Szendvicsekhez, tésztákhoz, salátákhoz.
- Italként: Paradicsomlé, smoothie. Elkészítés előtt mosd meg, a szárat távolítsd el. Főzéskor a likopin még jobban hasznosul, ezért a hőkezelt paradicsom is nagyon egészséges.
Mi készülhet paradicsomból?
- Paradicsomsaláta, caprese, bruschetta
- Paradicsomleves, gazpacho
- Paradicsomos tészta, pizza, lasagne, raguk, lecsó
- Sűrített paradicsom, ketchup, mártás, salsa
- Aszalt paradicsom, paradicsomlé
Mikor vedd?
Hogyan tárold?

Csirkés taco

Csirkepörkölt

Csirkepaprikás

Resztelt máj

Magyaros káposztaleves

Sopszka saláta feta sajttal

Eredeti bolognai spagetti

Sült paradicsomszósz

Vajbabos sertésragu

Kolbászos-tojásos lecsó

Lecsós töltött paprika

Hagyományos paradicsomsaláta

Bolgár sopszka saláta

Lecsóval töltött lángos

Csirkemellsonkás saláta


