Paradicsom

Receptek paradicsom hozzávalóval

Leírás

A paradicsom a világ egyik legnépszerűbb zöldsége (habár botanikailag gyümölcs), amelyet frissen, főzve, sütve, szószokban, salátákban, levesekben és számos nemzetközi ételben használnak. A paradicsom lédús, piros vagy sárga bogyótermés, amelynek húsa édes-savanykás, aromás, héja vékony. Számos fajtája létezik: koktélparadicsom, fürtös, szilva alakú, húsparadicsom stb. Az olasz, görög, magyar és amerikai konyha nélkülözhetetlen alapanyaga, pizzák, tészták, raguk, saláták, levesek, mártások, szendvicsek főszereplője Magyarországon nyáron terem a legízletesebb, de egész évben elérhető. 

A paradicsom hatásai szervezetünkre

  •  Antioxidáns-bomba: Kiemelkedően magas a likopin-tartalma, amely főzés után is megmarad, és erős antioxidáns, csökkenti a szívbetegség, rák, magas vérnyomás és stroke kockázatát. 
  • Immunerősítő: Gazdag C-vitaminban, K-vitaminban, folátban, káliumban, béta-karotinban, amelyek támogatják az immunrendszert, a csontokat és a vérképzést. 
  • Emésztést segítő: Magas rosttartalma támogatja a bélműködést, segíti a jóllakottságot, alacsony kalóriatartalma miatt diétás étrendbe is illeszthető. 
  • Vércukorszint stabilizáló: Alacsony glikémiás indexű, így lassan emeli a vércukorszintet, cukorbetegek is fogyaszthatják. 
  • Vérnyomás- és koleszterincsökkentő: Káliumtartalma és antioxidánsai támogatják a szív- és érrendszer egészségét. 

Hogyan készítsük el a paradicsomot?

  • Nyersen: Salátákban, szendvicsekben, bruschettán, capresében.
  • Főzve, sütve: Levesekben, ragukban, szószokban (pl. paradicsomszósz, pörkölt, lecsó, pizza, tészta).
  • Sűrítve: Paradicsompüré, sűrített paradicsom, ketchup, mártások.
  • Aszalva: Szendvicsekhez, tésztákhoz, salátákhoz.
  • Italként: Paradicsomlé, smoothie. Elkészítés előtt mosd meg, a szárat távolítsd el. Főzéskor a likopin még jobban hasznosul, ezért a hőkezelt paradicsom is nagyon egészséges. 
     

Mi készülhet paradicsomból? 

  • Paradicsomsaláta, caprese, bruschetta 
  • Paradicsomleves, gazpacho 
  • Paradicsomos tészta, pizza, lasagne, raguk, lecsó 
  • Sűrített paradicsom, ketchup, mártás, salsa 
  • Aszalt paradicsom, paradicsomlé

Mikor vedd?

A paradicsom szezonja Magyarországon júniustól szeptemberig tart. Akkor a legfinomabb, ha héja élénkpiros, feszes, illatos, tapintásra enyhén puha.

Hogyan tárold?

Szobahőmérsékleten 2-3 napig, hűtőben 4-5 napig eltartható, de hidegben íze veszít intenzitásából. Felvágva hűtőben, zárt dobozban 1-2 napig tárolható.
Tápérték(100 g)
18 kcal Energia
0.2 g Zsír
1.3 g Szénhidrát
0.9 g Fehérje
Paradicsom receptek (4367 db)
Legfrissebb

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.